1. Tarlós István, 2. Berki Krisztián, 5. Karácsony Gergely

Kampánynapló - szeptember 9.

2019.09.09. 10:57 Módosítva: 2019.09.09. 15:37

Kisorsolták a főpolgármester-jelöltek szavazólapi sorrendjét

Kisorsolták a főpolgármester-jelöltek szavazólapi sorrendjét hétfő délután a Fővárosi Választási Bizottságon (FVB), eszerint a lapon várhatóan öt jelölt neve szerepel majd.

A főpolgármester-jelöltek a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon:

  1. Tarlós István, 
  2. Berki Krisztián, 
  3. Thürmer Gyula, 
  4. Puzsér Róbert, 
  5. Karácsony Gergely.

A főpolgármester-jelöltek hétfő délután 16 óráig adhatták le összegyűjtött ajánlásaikat az FVB-nél, a testület ezt követően sorsolta ki a jelöltek sorrendjét. Ha az ellenőrzések során kiderül, hogy egy jelöltnek nincs meg a szükséges 5 ezer érvényes ajánlása (vagy mert visszalép), akkor kihúzzák, ezzel azonban a szavazólapon a jelöltek egymáshoz viszonyított sorrendje már nem változik meg.

Dobrev Klára: Az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak EU-s forrásokra

A Demokratikus Koalíció el fogja érni az Európai Parlamentben, hogy az önkormányzatok közvetlenül az EU-nál pályázhassanak fejlesztési pénzekre, így kerülve ki az "Orbán-kormány korrupt rendszerét" - mondta Dobrev Klára, a párt EP-képviselője hétfőn. Az önkormányzati kampányban a Fidesz azzal ijesztgeti a választókat, hogy ha nem a kormánypártokra szavaznak, akkor nem jut majd pénz a városoknak és a falvaknak. Dobrev szerint ezzel elejét lehetne venni ezeknek a fenyegetéseknek. Dobrev hangsúlyozta: a DK EP-képviselőjeként és az Európai Parlament alelnökeként a EU legfontosabb döntéshozóival folytatott tárgyalásain pontosan látja azt a szándékot, hogy kialakuljon egy olyan pályázati rendszer, amelyben a források jelentős részére közvetlenül lehetne pályázni az EU-nál.

Dobrev szerint az EU meg fog változni a következő hetekben és hónapokban, és "nehéz idők elé néznek" azok a fideszes önkormányzatok, amelyek semmit más nem csináltak az utóbbi időszakban, mint végrehajtották a pártközpont utasításait. Egy általános uniós szabály szerint megnövelik azoknak a forrásoknak az összegét, amelyekre eddig is közvetlenül pályázhattak önkormányzatok és civil szervezetek. Másrészt amennyiben a Magyarország ellen folyamatban lévő hetes cikkely szerinti eljárás miatt hazánk támogatásoktól esik el, akkor azért fog dolgozni, hogy az EU a Magyarországnak szánt forrásokat rakja félre és ezeknek a terhére nyissa meg az önkormányzatok és civil szervezetek számára a pályázás lehetőségét, mondta a politikus. 

Gy. Németh Erzsébet nem mondott le a rákoskeresztúri metró álmáról

Rövid interjút közöl a Népszava Gy. Németh Erzsébettel, az ellenzék XVII. kerületi polgármester-jelöltjével. A DK-s politikus azt mondja, nem lehet egyik ciklusról a másikra villamos- vagy metróvonalakat építeni, de a kerület fideszes vezetése már 13 éve helyzetben van, mégsem történt semmi. A kerület vezetésének az volt a szerencséje, hogy az uniós forrásbőség miatt felhasználhatták az európai milliárdokat, amiből újrakövezték a főteret és valami szökőkút-szerűséget állítottak oda, de közbe elhanyagolták például az önkormányzati piacot, ami elképesztő állapotban van, retrónak is csak jó indulattal lehet nevezni. A kerületi szakrendelőket máshol rég felújították, náluk annyi történt, hogy lefestették szürkére.

Gy. Németh ú j piacot ígér a kerületieknek, és nem engedi, hogy a rákoskeresztúri metró álma elsikkadjon (amiről tavaly . Ezeket fővárosi és uniós forrásokból finanszírozná. A politikus szerint ha nem egy bólogató bábú a polgármester, és nem csak a saját kerülete, hanem Budapest egésze is fontos neki, akkor elér eredményeket.  A kerületben Gy. Németh ellenfele  Horváth Tamás  alpolgármester lesz, mert  Riz Levente eddigi fideszes polgármester betegsége miatt nem indul. A DK-s politikus azt is mondta: ha egészen véletlenül  október 13. után is Tarlós István lesz a főpolgármester, ő a kerülete érdekében együtt fog működni vele.  

A Momentum minden megyében leadja a listákhoz szükséges ajánlóíveket

A Momentum hétfőn az ország összes megyéjében leadja a megyei listák állításához szükséges ajánlóíveket. A listaállítás érvényessége érdekében több ezer ajánlással többet adtak le a szükségesnél, mindenhol legalább a jogilag elvárt mennyiség 120 százalékát. A megyei listás ajánlásokat országszerte keddig lehet gyűjteni, azonban kizárólag a megyei jogú városokon kívüli szignók érvényesek, ugyanis ezeken a településeken választhatják meg a Megyei Közgyűlések tagjait, akik többek között az útfelújításokra szánt EU-s pénzek sorsáról is döntenek, írja közleményében a párt.

A választási rendszer arányos, ezért négy megyét (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg) leszámítva, az ország nagy részén minden párt külön méretteti meg magát. A négy megyében a Momentum is az ellenzéki együttműködés részeként indul. A megyei listák mellett a Momentum több mint 200 képviselőjelölttel és közel 20 polgármesterjelölttel készül az önkormányzati választásokra. 

Márki-Zay Péter 3 ezer ajánlást adott le

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere több mint 3 ezer aláírást adott le hétfőn. Márki-Zay a Facebookon azt írta: nagy eredménynek tartja ezt a számot, mert a tavalyi időközi önkormányzati választáson csak 1250 aláírással indult polgármester-jelöltnek.