Agrárminiszter a pilisi bányáról: A természetkárosító beruházást el kell utasítani

DEBRE20190815010
2019.09.10. 15:52

A Pilisben újranyitandó bányáról fejtette ki - folyamatban lévő ügyhöz képest meglehetősen határozott - álláspontját az agrárminiszter egy parlamenti írásbeli válaszban. Nagy István a párbeszédes Tordai Bence kérdésére előbb általánosságban azt írta (pdf):

  • Nem fogadható el semmilyen beruházás, amely a Pilis és térsége kiemelt természeti és kulturális értékeit veszélyeztetné
  • Egyesek rövidtávú haszna nem veszélyeztetheti mások megélhetését és egészségét, nem írhatja felül természeti és kulturális javaink megőrzéséhet fűződő közös érdekeinket
  • Az ilyen kezdeményezéseket határozottan el kell utasítani.

Aztán rátérve a konkrét ügyre azzal folytatta, hogy a beruházó kérelmére teljes körű hatósági környezetvédelmi teljesítményértékelési eljárás indult, ám a beruházó az eljárás szüneteltetését kezdeményezte, az ennek keretében tervezett közmeghallgatást pedig lemondta. Közmeghallgatás helyett így lakossági fórumot tartottak az érintett polgármesterek. 

Érdemi döntés tehát nem született még, folytatódik a válasz, de az eljárásban a hatóságok úgy hoznak majd határozatot, írja a miniszter, hogy betartják a jogszabályokat, amelyek kimondják:

nem járulhatnak hozzá a tervezett tevékenységhez, ha az a környezetet veszélyeztetné.

(Borítókép:  Czeglédi Zsolt / MTI)