Hallottam, ahogy zuhannak ki az ablaküvegek a szomszédban

HUSZ6811
2019.09.10. 17:28 Módosítva: 2019.09.10. 18:50
26 éve nem látott erejű szélvihar csapott le Szegedre hétfőn. Kedden még letört faágak, tetőkön dolgozó tűzoltók, leszakadt kábelek tanúskodtak az ítéletidőről, amelyben egy ember életveszélyesen megsérült.

Alig 20 percen át tombolt az a vihar Szegeden, amely 116 kilométeres sebességgel száguldott végig a városon hétfőn, részben a Szegedi Nemzeti Színház tetejét is letépve. Letört faágak a Széchenyi téren – itt sérült meg egy férfi egy lezuhanó faág miatt, amikor egy anyuka és egy kislány segítségére sietett –, a közterületesek néhány kivágott fatörzs és ág maradékát szedik össze.

„Aki mozgott, mindannyian be lettünk rendelve, rögtön a vihar után. Hasonlót 1993 óta nem láttam” – mondta egy közterület-fenntartó, miután épp felrakott a teherautóra egy nagyobb ágkupacot.

A helyiek között volt, aki dicsérte, hogy a Széchenyi tér nagy részét már hétfő éjfélre rendbe rakták, más inkább arról beszélt, hogy talán a nagy platánok metszését kellett volna időben elvégezni. „Á, vannak itt gondok, remélem, változás lesz” – mondta az önkormányzati választások közeledtére utalva, bár a változás lehetőségét árnyalta, hogy ugyanez a megszólaló mondata végére egy lendülettel Botka László polgármestertől a Fidesz-kormányig végül mindenkit elküldött a francba. 

A fák egyébként nem elmaradt metszés miatt sínylették meg a vihart. A tapasztalat az volt, hogy épp az egészséges, ép fák ágai zuhantak le. A száraz, metszésre érett ágak nem voltak közöttük – ez volt a tapasztalat a parkokban és a szegedi Vadasparkban is, amely a károk miatt csak szerdán nyit ki, addigra eltakarítják a kettétört fákat – írta a Szegedma.hu.

„A belvárosban az irodában ültem, egyszer csak hallom, hogy zuhannak ki az ablaküvegek a szomszédos épületből” – mesélte egy szemtanú, aki nem sokkal később a Széchenyi téren járt, ahol a lezuhanó ágtól megsérült férfit ápolták a mentők. „Odamentem, hátha tudok segíteni, de a mentősök inkább elküldtek mindenkit, nehogy ránk essenek újabb ágak” – mondta, jelezve, hogy nem is olyan könnyű segítséget nyújtani egy baleset helyszínén, hiszen lehet, hogy több akadályt jelentenek a civilek, mint hasznot.

Keddig 72 önkormányzati tulajdonú lakásból jelentettek be kárt. A Feketesas utca nagy része még kedden is le volt zárva, tűzoltók dolgoztak a helyszínen. Megsérült ott a Szegedi Egyetem jogi karának épülete is, amelynek tetejébe villám csapott.

Helyiek által készített további képeket a viharról a képre kattintva láthat.
Helyiek által készített további képeket a viharról a képre kattintva láthat.
Fotó: Olvasói fotó / Index

„Vitt itt a szél mindent, székeket, ereszeket” – mesélte egy szemtanú. A Feketesas utca egyik lakóházánál egy autó is kárt szenvedett, amikor egy autó méretű bádoglemez zuhant rá, de szerencsére ott senki sem sérült meg.

(Borítókép: Huszti István / Index)