Orbán elmondta véleményét a blabláról és a hepehupáról

2019.09.13. 08:27

Orbán Viktor hosszú kihagyás után megtartotta szokásos interjúját a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. A közbülső siker is siker, mondjuk ki nyugodtan, de „először ejtsük el a medvét, és utána tárgyaljunk a szűccsel” – mondta azzal kapcsolatban, hogy Trócsányi Lászlót bővítésért felelős biztosnak jelölték, a pozíciót azonban még nem kapta meg. Ezzel kapcsolatban lesznek még forró pillanataink, az ellenzék hevesen támadja a Fidesz jelöltjét – tette hozzá. 

A miniszterelnök szerint az egész régió – élén a V4-ekkel – folyamatos fölértékelés alatt áll, „egyre súlyosabb és fontosabb, amit mondunk”, ez pedig jó hír a magyar nemzeti érdek szempontjából. 

Van egy jelenség, amit úgy hívnak az európai blablában, vagy tolvajnyelven, hogy bővítési fáradtság

– mondta a kormányfő, aki szerint Nyugat-Európa országai belefáradtak a bővítésbe, és saját sikertelen gazdasági teljesítményük miatt Közép-Európa országait teszik felelőssé. Ő azonban úgy látja, hogy nem szabad megállni, a V4-ek egységesen támogatják, hogy bővítsék az Európai Uniót a Nyugat-Balkán felé. 

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A miniszterelnököt arról is megkérdezték, hogy mi a helyzet a szövetségesi politikájával azután, hogy megbukott Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, valamint Matteo Salvini olasz belügyminiszter. Orbán azt reméli, hogy az ősszel esedékes osztrák választások után ismét az osztrák Néppárt, valamint a Szabadságpárt alakíthat koalíciós kormányt; Salvini pedig még csak egy hete ment el, de már nagyon „hiányzik” a kormányfőnek, mert az olaszok ismét beengedik a Földközi-tengerről érkező hajókat, és a migránsok szétosztását követelik szerinte. 

Angela Merkel páneurópai pikniken elhangzott, sokat idézett és nagy vitát kiváltott mondatáról – amely szerint Magyarország jól használja fel az uniós forrásokat – azt mondta, hogy a belpolitikai viták eldöntését nem egy külföldi politikustól várja, de szerinte ez egy fontos üzenet a német befektetőknek, hogy nyugodtan jöjjenek Magyarországra. (Bár a témánál jártak, arról nem kérdezték a miniszterelnököt, hogy az OLAF az elmúlt négy év uniós támogatásainak 4 százalékát visszafizettetné Magyarországgal.)

Emellett Orbán megjegyezte, hogy hepehupás a kapcsolat Németországgal, de örül neki, hogy most „hupa van, és nem hepe”, majd kifejtette, hogy a két ország vezetése közötti vita politikai természetű. Németország bevándorlótársadalmat épít, a magyarok viszont nem kérnek ebből – jelentette ki. 

Végül az október 13-i önkormányzati választásokról is ejtett pár szót a miniszterelnök. Szerinte a választóknak olyan vezetőket kell találniuk, akik alkalmasak a városaik és falvaik vezetésére, a feladat a szövetségesek keresése, nem pedig a háborúzás. Ezért szerinte Karácsony Gergely alkalmatlan (a nevét nem mondta ki, csak a budapesti ellenzék jelöltjének nevezte), mert nem megegyezni, hanem harcolni akar a kormánnyal. A miniszterelnök szerint vannak vitáik Tarlós Istvánnal, de ő együttműködni akar a kormánnyal, ezért Orbán olyan vezetőket akar látni a városok élén, mint Tarlós.