Rekord: augusztusban 6 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt adóssága

2019.09.18. 13:46 Módosítva: 2019.09.18. 13:51

Augusztusban körülbelül 6 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt adóssága, ezzel a nyolcadik hónap végére átlépte az 53 milliárd forintot - derítette ki a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataiból a Napi.hu. Az idei, havi átlagban 5 milliárd körüli adóssággyarapodás rekordmértékű, és durván romlott a fizetési hajlandóság, az 53 milliárdos adósság felét már több mint két hónapja ki kellett volna fizetni a beszállítóknak.

Augusztusban, a nyári hónapokra jellemző lassuló adóssággyarapodás helyett robbanásszerűen, 6 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetési forrásból gazdálkodó kórházak lejárt fizetési határidejű tartozása, a hónap végére átlépte az 53 milliárd forintot. 2018 december végéhez képest az idei növekedés már 38 milliárd forint a MÁK friss adatai szerint - írja a portál. 

Tavaly augusztusban 1,3 milliárd forinttal nőtt az adósság, a tartozásállomány csak november végére érte azt a szintet, amit idén most három hónappal korábban, augusztus végére sikerült. Az idei átlagos, 4,77 milliárdos havi növekedés is rekordnak számít, ami csaknem a másfélszerese a 2018-as 3,5 milliárdnak.

A mostani növekedési ütem mellett év végére 70 milliárdhoz közelíthet a tartozásállomány.

A legnagyobb adós a Honvédkórház 3,7 milliárdos tartozással, ebből közel 2 milliárd kifizetésével több mint két hónapja csúszik az intézmény.

A gyógyító-megelőző ellátásban résztvevő egyetemek közül a Debreceni Egyetem áll az élen 2,8 milliárddal, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemen alulról közelíti a tartozásállomány a 2 milliárd forintot.

A 100 kórházból további 15 intézményben haladja meg az egymilliárdot a kifizetetlen számlák értéke. A Péterfyben 3,7 milliárdnál is többel tartoznak a beszállítóknak, a Dél-pesti Centrumkórház (leánykori nevén Egyesített Szent István Szent László Kórház) 2,6 milliárd forint lejárt határidejű számla kifizetésével adós - írja a Napi.

A megyei nagykórházak közül a Békés megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei intézmények viszik a pálmát 2,4 és 2 milliárd forinttal. Augusztusban a legnagyobb növekedést (627 millió forint) a Dél-pesti Centrumkórház valamint Honvédkórház (449 millió forint) produkálta.

A feltorlódó kórházi számlák mellett az állami szervek adósságaira mégis jutott forrás, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) lényegében adósságmentesen zárta az augusztust, pedig két hónapja még az NNK-ban 1,4 milliárddal, márciusban pedig az OMSZ még egymilliárddal tartozott beszállítóinak.

Romlik a fizetési hajlandóság

A fizetési hajlandóság durva romlására utal a Napi.hu szerint, hogy míg februárban a beszállítók csak a lejárt számlák negyedének kifizetésére vártak több mint két hónapja, augusztus végére ez az arány 50 százalékra ugrott fel év közbeni folyamatos növekedés mellett. Tavaly augusztusban az adósság 45 százalékát tették ki a 60 napnál régebben lejárt számlák, mintegy 19 milliárd forint értékben, az idei összeg az 50 százalékos részesedés mellett meghaladja a 26 milliárd forintot.