Kőbányán törvénysértő módon kampányoltak gyerekekkel politikusok

2019.09.18. 11:17

Újabb fideszes politikus sértett törvényt, amikor gyerekeket használt fel a saját népszerűsítésére az önkormányzati kampányban. A Momentum Mozgalom nevében Fekete-Győr András fordult a kőbányai Választási Bizottsághoz, és kifogásolta, hogy Mátrai Gábor fideszes önkormányzati képviselő és Molnár Róbert fideszes képviselőjelölt szeptember 2-án, a helyi Fekete István Általános iskolában részt vettek a tanévnyitón és beszédet is mondtak a gyerekeknek, majd az eseményről készült fotókat a Facebook-oldalukon publikálták.

Fekete-Győr András közleménye szerint azzal, hogy Mátrai és Molnár tanítási időben, iskolai ünnepség keretén belül találkozott iskolás gyerekekkel, a hivatalos önkormányzati választás kampány ideje alatt és erről Facebook posztot is megjelentetett, tehát kampányolásra használta fel a gyerekeket, megsértette a köznevelési törvény pártpolitizálást tiltó rendelkezését. A kifogást befogadta a Kőbányai Helyi Választási Iroda, és a határozatában megjelölte, hogy Mátrai Gábor megsértette a törvényt, mivel az eseményről készített Facebook posztban nem úgy hivatkozott magára, mint az iskola intézményi tanácsának az elnöke, hanem mint önkormányzati képviselő. Ezzel pedig a választókat befolyásoló, kampányban felhasználható tartalmat hozott létre.

Ugyanakkor Molnár tevékenységét nem marasztalták el, mivel abban nem szerepelt semmilyen nyilvános bizonyítéka annak, hogy akár beszédében, akár későbbi kommunikációjában képviselőjelölti mivoltát emelte volna ki.

A Választási Bizottság kötelezte dr. Mátrai Gábort, hogy mellőzzön minden további ilyen jellegű jogsértést és távolítsa el a Facebook oldaláról a bejegyzést a mellé feltöltött képekkel együtt - ez utóbbi meg is történt, írja közleményében a Momentum Mozgalom.