Pikó: Nem lesznek személyes adatok a lefoglalt gépeken

2019.09.20. 09:35

Pikó András az ellenzék józsefvárosi polgármesterjelöltje a Magyar Hangnak adott interjút. A lap pénteken megjelenő számában a korábban újságíróként dolgozó polgármesterjelölt azt mondta, hogy 

teljesen biztos benne, hogy a kampányközpontjában lefoglalt laptopokon nem lesznek ott azoknak az adatai, akiktől korábban aláírást gyűjtöttek.

Mindez azért fontos, mert a rendőrség szerint elképzelhető, hogy Pikó kampányközpontjában jogszerűtlen adatgyűjtés folyt.

Még szeptember 11-én tartott házkutatást a rendőrség a kampányközpontban, miután egy zárt Facebook csoportból kiszivárgó fotóra alapozva feltételezték, hogy a kampányközpontban törvénysértő tevékenység folyik, aminek a keretein belül lemásolhatták a Pikó Andrásnak ajánlásokat adó emberek személyes adatait. A fotón egyébként számítógépek és ajánlóívek látszanak egymás mellett a kampányközpontban és lelkesen dolgozó kampányemberek.

A Magyar Hang újságírója rákérdezett Pikónál, mit gondolna, ha látna egy ilyen fotót fideszes ellenfele, Sára Botond kampányközpontjából, ahol a személyes adatokkal teli ajánlóívekkel és felnyitott laptopokkal dolgoznak az aktivisták? Erre a polgármesterjelölt azt mondta,

ha nem Sára Botondról és a Fideszről lenne szó, akkor nem a Kubatov-listákra gondolnék először, de miután tudunk az ilyen listák létezéséről, így nyilván az jutna elsőként eszembe. Azoknak a vádaknak viszont, amelyeket velünk szemben megfogalmaznak, nincsenek ilyen előzményei. Ezerszer elmondtuk, hogy az ajánlóívek beérkezését ellenőriztük."

Udvarhelyi Tessza kampányfőnök korábban az Indexnek azt mondta, tisztában vannak felelősségükkel, amit a polgármesterjelöltet és a képviselőjelölteket ajánló aláírások gyűjtésével és kezelésével összefüggésben a jogszabály előír, így annak mindenben meg is felelnek, feleltek.

Pikó az interjúban azt is mondja, hogy azért kerülhetett célkeresztbe, mert hogy a Fidesz talán olyan adatokat mérhetett, ami alapján megijedtek tőle.