A fideszesek negyede nem díjazta Tarlós megafonos kirohanását

2019.09.23. 16:35
A megkérdezetett budapestiek 67 százalék mondja azt, hogy Tarlós István "elvesztette az önuralmát, főpolgármesterhez méltatlanul viselkedett", amikor megafonnal vitázott Tordai Bencével. Egy friss Závecz-kutatás szerint a Fidesz-szavazók több mint negyede sem értett egyet a főpolgármester fellépésével, ám szerintük mindez nem kérdőjelezi meg az alkalmasságát.

Az idei önkormányzati kampány talán legemlékezetesebb jelenete szeptember 13-án történt, amikor Tarlós István főpolgármester faültetéses sajtóeseményén megjelent Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője. Tarlós egy megafonnal lépett oda Tordaihoz, és az arca elé tartva kiáltotta, hogy "jól meg fogom verni a maguk hazudós, tutyimutyi, tétova, mamakedvenc főnökét", miközben Tordai azt a kérdést ismételgette, miért nem hajlandó a főpolgármester vitázni a legfőbb ellenfelével.

Tarlós István legkeményebb 5 perce

A kampány történéseit nyilván mindenki elsősorban a politikai preferenciája alapján hajlamos megítélni, éppen ezért érdekes, hogy a Fidesz-szavazók egy része sem díjazza Tarlós megafonos megnyilvánulását - ez derül ki legalábbis a Závecz research birtokunkba került felméréséből.

A kutatásban 500 budapesti választót kérdeztek meg (az adatfelvétel ideje: szeptember 16-20.), és ez alapján a következő összbenyomások születettek a vitáról.

A megkérdezettek 54 százaléka hallott a vitáról, míg 44 százalék válaszolta azt, hogy nem hallott róla. (A többi nem tudja vagy nem válaszolt.) A Fidesz-szavazók fele is azt válaszolta, hogy hallott a megafonos vitáról.

A kutatók rákérdeztek, mit gondolnak a szavazók Tarlós viselkedéséről. Aki hallott erről, azok közül

67 százalék mondja azt, hogy Tarlós István "elvesztette az önuralmát, főpolgármesterhez méltatlanul viselkedett", míg a másik választási lehetőséget ("megfelelően reagált a provokációra"), 27 százalék választotta.

Felmerül a módszertani kérdés, hogy miért nem kérdez rá a kutatás Tordai Bence viselkedésére (lehet, hogy ugyanilyen arányban lenne róla negatív vélemény), de ne feledjük, róla nem szavazunk október 13-án.

Érdekesség, hogy a részletes adatok alapján a magukat Fidesz-szavazónak valló választók sem tartják egyöntetűen megfelelően Tarlós reakcióját: 61 százalék nyilatkozott pozitívan.

Míg a fideszesek több, mint negyede, 27 százaléka szerint Tarlós főpolgármesterhez méltatlanul viselkedett.

A kutatás máshogy is rákérdezett Tarlós fellépésének helyénvaló voltára. Itt már három választási lehetőséget kínáltak fel. Eszerint összességében:

  • a főpolgármester helyénvalóan viselkedett: 25 %
  • a főpolgármester hibázott, türelmesebbnek kell lennie, ugyanakkor az alkalmasságát ez nem kérdőjelezi meg: 33 %
  • a főpolgármester annyira méltatlanul viselkedett, hogy alkalmatlanná vált a pozíció betöltésére: 37 %.

Ami a fideszes választók válaszait illeti: csupán 59 százalék vélte úgy, hogy Tarlós helyénvalóan viselkedett, míg a második választási lehetőséget, hogy Tarlós hibázott, de ettől még nem alkalmatlan, a fideszesek közel harmada, 31 százalék jelölte meg. A kutatás szerint Fidesz-szavazók 3 százaléka mondta azt, hogy "a főpolgármester annyira méltatlanul viselkedett, hogy alkalmatlanná vált a pozíció betöltésére". Kérdés persze, hogy Tarlós ezzel elvesztette-e a szavazatukat.

A kutatás rákérdezett arra a Tarlós-mondatra is, amely ellen az értelmi fogyatékosok szervezete is tiltakozott. Tarlós azzal kezdte a vita után a sajtótájékoztatót, hogy "elnézést kérek a sajtó képviselőitől, Magyarországon elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni és türelmesnek kell lenni velük."

66 százaléka mondta erre azt, hogy "ez sértő a szellemi fogyatékosokra nézve, elfogadhatatlan kijelentés", és a fideszesek 26 százaléka jelölte meg ezt a választ. Míg a másik lehetőséget, miszerint "érthető a főpolgármester reakciója, rendben lévőnek tartom", 32 százalék jelölte meg (a Fidesz-szavazók 72 százaléka választotta ezt).