Majdnem elütött egy kislányt a zebrán egy BKV-busz Kőbányán

2019.09.25. 08:55 Módosítva: 2019.09.25. 15:34

Kedden rakott ki egy durva videót egy Cyclano de Ferdezsák nevű Youtube-felhasználó, amin egy hétfői jelenet látható:

Az eset 16:30 körül történt, az Ihász és a Harmat utca kereszteződésben, a X. kerületben, a felvételt egy biciklis fejkamerája rögzítette.

A videót mi a Bp-i autósok közösségének honlapján találtuk.

A BKV azt közölte az esettel kapcsolatban, hogy azonnal belső vizsgálatot kezdeményeztek az ügyben. A felelősség kérdéséről, a lehetséges munkáltatói intézkedésekről a vizsgálat lefolytatása után, annak eredményétől függően hoznak majd döntést.

A történteket nagyon sajnálják.

A Kreszprofesszort is megkérdeztük, az esetről. A szakértő szerint a KRESZ egyértelműen rögzíti, hogy zebrán a járművek vezetőinek biztosítaniuk kell a gyalogosok zavartalan átkelését. Ezt ezen a helyen a buszvezető nem tette meg.

A gyerek megpróbált a tőle elvárható figyelemmel átmenni, bár a szakértő elemzése szerint a busz érkezését észlelve lehet, hogy szerencsésebb lett volna inkább a megállás vagy akár a visszalépés. De ez nem róható fel számára.

Ráadásul idézte a KRESZ egy kevésbé ismert pontját, ami egyértelműen rögzíti, hogy: "A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten egyedül vagy csoportosan haladó (áthaladó) gyermekek, a koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására." A buszvezető ezt a szabályt is durván megsértette - válaszolta Kreszprofesszor.