Deutsch: Trócsányi a magyar Salvini

HUSZ0733
2019.09.29. 12:09

Vasárnap délelőtt 10-kor kezdődött a Fidesz 28. kongresszusa. Először Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszélt arról, hogy a Fidesz-KDNP Magyarország és az Európai Unió történelmének legsikeresebb politikai konstrukciója. Hozzátette, soha ennyi egyházi iskola, ennyi templom nem épült, újult meg, mint most. 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Semjén után arról beszélt, milyen sikeres időszakon vagyunk túl, és hogy ma végre Szerbiában, több mint száz év után nem hátrányt, hanem előnyt jelent magyarnak lenni.

Kubatov Gábor Fidesz-alelnök a Fradi és a Fidesz között húzott párhuzamot: hiába van a 30 aranyérem mellett több ezüst és bronz a bajnokságban a csapat történetében, az ezüstre, bronzra senki nem emlékszik. A másik, hogy ha a Fradi fiatal szurkolóját ha megkérdezik, miért Fradi-szurkoló, azt fogja mondani, mert az apja is az volt. És a Fideszben is ez van már, ha egy fiatalt megkérdezünk, mondta.

Kocsis Máté nem a Fideszről, hanem az ellenzékről beszélt, és összeszedte az ellenzékiek elmúlt évek leghangosabb jeleneteit, illetve helyesírási hibáit, külön mondatokat szentelve az ellenzékiek MTVA-székházas jeleneteinek. Ahol Varjú László például "kócosra pofozta magát", mondta Kocsis, aki szerint Karácsony Gergely pedig ott folytatja, ahol a többiek elkezdték. "Reménytelen ellenzékünk alkalmatlanságát leplezendő" provokációt, ripacskodást, trágárságot választ az Országgyűlésben, mondta a politikus.

Deutsch Tamás brüsszeli jelentéssel kezdte: "Csapataink harcban állnak". Majd arról beszélt, a bevándorláspárti politika újra támad Európában, de a kormány visszaveri ezeket a támadásokat. Trócsányi ügyéről úgy fogalmazott, az nettó politikai lincselés volt,

"A bevándorláspártiak bosszút álltak azért, mert Trócsányi a magyar Slavini"

- mondta. Orbán két napja a közrádióban "sunyi oldalvágásnak” minősítette, hogy az Európai Bizottság tagjának jelölt Trócsányi Lászlót összeférhetetlenségre hivatkozva elutasította a Bizottság. Szerinte Trócsányi „bűne, hogy segített a kormánynak megvédeni Magyarországot a migrációtól, és segített abban, hogy okmányok nélkül senki se tehesse a lábát Magyarországra”.

Délután Orbán Viktor beszélt a kongresszuson, külön cikkben számoltunk be róla.

Orbán Viktor előtt Szijjártó Péter is felszólalt délután, aki arról beszélt, meg kell nyernie a Fidesz-KDNP-nek a választást, hogy egyértelmű legyen: "Magyarország soha nem lesz bevándorlóország". Varga Judit igazságügyi miniszter pedig azt mondta, hogy a magyar fiatalok között már nem a kiköltözés, hanem a hazaköltözés lett a divat. A politikus szerint nem értik Nyugaton, hogy nem akarunk feloldódni semmilyen olvasztótégelyben, ragaszkodunk a kultúránkhoz.

Gulyás Gergely leköszönő Fidesz-alelnök szerint önbizalmában gazdaságában és jövőképében egyaránt megerősödött az ország a Fidesz-kormányzás alatt. Budapest pedig a dualizmus időszakát idézően fejlődött Tarlós alatt. De kormányzásuknak azok is nyertesei, akik nem rájuk szavaznak, de még az ellenzéki politikusok is, hiszen alkalmatlanságuk kevésbé látványos ellenzékben, mondta a politikus.

Kósa Lajos arról beszélt, az ellenzéknek 300 polgármesterjelöltjük van (a Fidesz több mint 3 ezrével szemben), ráadásul olyanok, hogy azon gondolkodott, "melyik turiból szedték elő őket". Majd egyik példának azt a képviselőt hozta fel Debrecenből, aki alufóliasisakban szólalt fel a testületben, hogy megvédje magát a fideszes városvezetés masszív sorosozása közepette. (A testület akkor fogadta el az „illegális bevándorlók korlátok nélküli, kötelező, kvóták alapján történő betelepítése és az annak végrehajtására irányuló Soros-terv” elutasítását.)

Németh Szilárd felszólalása elején a honvédség fejlesztéséről beszélt, a 8900 tartalékos katonáról, illetve arra kérte a kongresszus résztvevőit, segítsenek a toborzásban. Már csak azért is fontos, mert a migráció és terrorizmus veszélye nem múlt el, mondta. Novák Katalin arról beszélt, hogy 188 ezerrel élnek többen házasságban, 20 éve nem volt ilyen magas a házasságkötési arány, egyre többen mernek gyermeket vállalni, és ismét trendi fiatalon családot alapítani.

(Borítókép: Huszti István / Index)