Alelnökévé választotta Bocskor Andreát az EP kulturális és oktatásügyi bizottsága

2019.10.01. 18:07
A 41 éves kárpátaljai magyar képviselőnő a Fidesz határon túli jelöltje volt 2014 óta.

 Az Európai Parlament kulturális és oktatásügyi bizottsága (CULT) negyedik alelnökének választotta Bocskor Andrea fideszes EP-képviselőt brüsszeli ülésén kedden. (A képviselőnő nem tévesztendő össze Bochkor Gábor rádiós személyiség korábbi élettársával Várkonyi Andrea műsorvezetővel).

Bocskor Andrea 1978-ban született Beregszászon, kárpátaljai magyar politikus.  Korábban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára volt, 2014 óta az Európai Parlament képviselője az Európai Néppártban a Fidesz színeiben. korábban elsősorban azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy nagyon határozottan kiált Petro Porosenko poplista ukrán elnök magyarellenes törvényeire.

Bocskor Andreát 15 támogató szavazat mellett, 10 ellenében és 5 tartózkodás mellett titkos szavazással választotta alelnökének az EP-s szakbizottság - írja az MTI. Az Európai Parlament szakbizottságai négy magyar képviselőt már alelnökökké választottak július közepén tartott alakuló ülésükön.

  • Deutsch Tamás fideszes képviselő a költségvetés-ellenőrző bizottság (CONT) negyedik alelnöke lett,
  • Gál Kinga fideszes képviselőt a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottság (SEDE) második alelnökének választották,
  • Ujhelyi István szocialista képviselő az EP közlekedéssel és idegenforgalommal foglalkozó szakbizottsága (TRAN) harmadik alelnökének nevezték ki,
  • Winkler Gyulát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselőjét pedig a nemzetközi kereskedelemért (INTA) felelős szakbizottság második alelnökének választották.

A diplomáciai siker jókor jött a magyar kormánynak, mert Trócsányi László volt igazságügyminiszter és egy román politikus biztosi jelölését határozottan alkalmatlannak mondták posztjukra az illetékes testületek.

(Borítókép:  Bocskor Andrea a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. - fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)