Patkányügy: szombat estére hívta össze Tarlós a rendkívüli közgyűlést

2019.10.09. 17:07

Tarlós István főpolgármester a patkánytender ügyében összehívta rendkívüli közgyűlést, és bár az MTI nem tért ki rá, az Index úgy tudja, hogy azt

szombaton, 21 órakor tartják majd meg.

Tarlós István főpolgármeter és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerint

az országos tisztifőorvos nyilatkozatával cáfolja azt az állítást, hogy a patkányfertőzöttség mértéke folyamatosan nőtt az utóbbi időben.

A nyilatkozat megerősíti, hogy a fertőzöttség csökkent és Budapesten járványveszély nem áll fenn, így a katasztrófahelyzetre vonatkozó állítások is valótlanok.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írják, hogy Tarlósék szerint „értelmezhetetlenek és helytelenek” a fővárosi patkányirtással kapcsolatos ellenzéki javaslatok, amelyek benyújtásával Karácsony Gergely zuglói polgármester, ellenzéki főpolgármester-jelölt és nyolc képviselőtársa a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

Tarlósék szerint a rendkívüli közgyűlésre benyújtott előterjesztésben foglalt megállapítások

valótlanok, az arra alapozott határozati javaslatok helytelenek, értelmezhetetlenek, az azokban foglalt közvetlen szerződéskötésre irányuló javaslat pedig megvalósíthatatlan és jogszerűtlen.

A patkánymentesítési közbeszerzés ügyében indult közigazgatási perben a törvényszék eljárási hibákat fogalmazott meg a Közbeszerzési Döntőbizottság felé, ezért új eljárás lefolytatására utasította. Döntése a fővárosi önkormányzatot nem érinti, szögezte le a főpolgármester és helyettese.

Közölték azt is, hogy a helyi önkormányzatokról szóló törvényben rögzített alaki követelmények miatt összehívták a rendkívüli közgyűlést.

Okafogyottsága miatt azonban értelmetlen és nevetséges annak megtartása. Ezt erősítik a közleményben leírtak, részben pedig az a körülmény, hogy a képviselőtestület mandátuma jogszabály erejénél fogva egy nappal később megszűnik

– írták a közleményben és hozzátették: az ülés várhatóan határozatképtelen lesz.

A Főpolgármesteri Hivatal legutóbb szeptember végén nyílt levélben ment neki Karácsony Gergelyéknek a patkánytender miatt. Szerintük ugyanis „nem felelt meg a valóságnak Karácsony azon állítása, mely szerint a legolcsóbb ajánlatot tevő lett a legdrágább. Az általa is jóváhagyott közbeszerzési eljárásban ugyanis az RNBH konzorcium tette a legjobb ár-érték arányú érvényes ajánlatot, az ő ajánlati ára volt a legalacsonyabb, épp ennek okán döntött a Közbeszerzési Bizottság a Konzorcium mellett.”