A mohácsi polgármester meghalt, egyedül maradt MSZP-s kihívója nem lép vissza

2019.10.11. 12:55 Módosítva: 2019.10.11. 12:59

Mohácson csak egy polgármesterjelöltre szavazhatnak az emberek vasárnap, miután a várost 1998 óta irányító, fideszes Szekó József szeptember 25-én mustgázmérgezés következtében meghalt a pincéjébenA mohácsiak közül sokan úgy vélik, hogy az MSZP-s Csorbai Ferencnek vissza kellene lépni a vasárnapi megméretéstől, mert ha egyedül indulva győz, akkor az eredmény nem a mohácsiak akaratát tükrözi, írja a Népszava

Csorbai Ferenc az MSZP-vel egyetértésben azonban úgy döntött: nem lép vissza.

A jelölt azt mondta: ha kevesen szavaznak rá, akkor nem foglalja el a polgármesteri posztot, de azt nem árulta el, mennyit tekint majd kevésnek. A választási szabályok szerint Csorbai már akkor polgármester lehet, ha csak egyetlen szavazatot kap.

A szeptember végén elhunyt Szekó József nagyon népszerű volt a városban. 1998-ban lett polgármester, azóta mindig újraválasztották. 2014-ben is a szavazatok 70 százalékát kapta meg, amikor Csorbait csak a mohácsiak 12 százaléka támogatta. Mohácson alapvetően erős a Fidesz támogatottsága is: a kormánypárti jelöltek öt évvel ezelőtt a szavazatok 55-65 százalékával nyertek.

Ha Csorbai most nem indulna, akkor időközi polgármester-választást kellene kitűzni, és a Fidesz–KDNP is állíthatna jelöltet.