Miben lehet más ez a választás, mint a 2018-as?

2019.10.13. 18:29

Akárcsak tavaly tavasszal a parlamenti választáson, az idei önkormányzatin is jócskán magasabb a szavazói aktivitás, mint az előző választáson, 2014-ben (akkor még a parlamentet és a helyhatóságokat ugyanabban az évben választottuk). A szavazói aktivitás növekedésének dinamikájában azonban van egy szemmel jól látható különbség, mutatjuk:

A charton az látható, hogy tavaly tavasszal, amikor a Fidesz a kistelepülésen a nap kezdetén sikeresen mozgósította a szavazóit, a választási részvétel az első órákban kiugróan magasabb volt, mint 2014-ben, majd az olló fokozatosan záródott össze. A 7 és 9 órás adatok még azt mutatták, hogy csaknem 40 százalékkal aktívabbak a választók, mint négy évvel korábban voltak, a nap végére azonban alig 10 százaléknyi különbség maradt.

Ezzel szemben a mostani választáson a szavazói aktivitás növekedése a 17 órás adatokig konstans növekedést mutatott: országosan a reggeli 3-5 százalékról 15 százalékra emelkedett, míg Budapesten – a kora reggeli kiugrás után – 9 óra óta 18-ról 25 százalékra nőtt a választási részvétel különbsége. Igaz ugyanakkor az is, a 17 órás részvétel már mutatott beesést országosan is, a fővárosban is, de ez részben összefüggésben lehet azzal is, hogy korábban nem 17 órakor, hanem 17:30-kor volt adatközlés.