Csongrád: az ellenzék óriásit újrázott

2019.10.14. 01:14

A megyeszékhely az ellenzék egyik meghatározó bástyája, és az is maradt, hiszen Botka László szerezte meg az érvényes szavazatok 60,56 százalékát.

Botka László, aki idén az Összefogás Szegedért színeiben indult, 2002 óta vezeti a várost. Bár úgy volt, hogy a déli város korábbi polgármestere, Bartha László is szerepel végül a kihívók között, vele együtt többen is kiestek a jelöltek listájáról, csak három “független” ellenfél maradt, és a legtöbbet a Fidesz-által támogatott Nemesi Lászlóról lehetett hallani. Ő az, aki cukorkákkal próbálta megnyerni magának a választókat, de a szocialisták is indítottak egy saját versenyzőt egykori miniszterelnök-jelöltjükkel szemben Lauer István személyében. 

Nemcsak megyei, de országos szinten is érdekes helyszínnek számított Hódmezővásárhely is. A választók nagyon aktívak voltak a városban, ahol a 2018-as időközi választásokon Márki-Zay Péter került a polgármesteri székbe. Az előző polgármester halála miatt kiírt választás elvesztése komoly vereség volt a kormánypárt számára, Lázár János persze valamelyest szépített az országgyűlési választásokon. Márki-Zay Péternek egyetlen kihívója akadt, a független Grezsa István, aki mögé természetesen beállt a Fidesz. A választást végül Márki-Zay nyerte meg, akinek végre többsége lesz a közgyűlésben.

Maradt a helyén Makó fideszes vezetője, Farkas Éva Erzsébet is, aki saját zeneszámmal győzködte választóit a nagy hajrában. Szentesen az MSZP-s Szirbik Imre idén nem indult újra, és pártja nem is pótolta saját jelölttel, ezentúl az ellenzéki Szabó Zoltán Ferenc, a Jövőnk Szentes Egyesület jelöltje vezeti majd a várost.

A megyei szinten a választáson való részvétel 49,87 százalékos volt, ami több mint az országos átlag, és annak ellenére, hogy a két megyei jogú várost behúzta az ellenzék, a megyei közgyűlésben ismét fideszes többség lesz.