Heves: Mirkóczki nyert Egerben, Klausmann bukta Gyöngyöst

2019.10.14. 00:30

Óriásit bukott az önkormányzati választáson Heves megyében a Fidesz. A legnagyobb bukás kétségtelenül a megyeszékhelyet, Egert érinti, amelyet 2006 óta a fideszes Habis László vezetett, akinek a választás után át kell adnia a helyét a Jobbik korábbi szóvivőjének, Mirkóczki Ádámnak.

Egerben különösen izgalmas volt a kampány mindkét oldalról. A Fidesz részéről egy kiszivárgott hangfelvétel okozott kellemetlenséget, amelyen Oroján Sándor, a Fidesz egri szervezetének ügyvezető alelnöke beszél brutális őszinteséggel a NER működéséről és lényegéről. Az ellenzék oldaláról sikerült mindenkinek beállni Mirkóczki mögé, azonban a választás előtti hetekben több függetlenül jelölt is felbukkant, egyikükkel kapcsolatban még annak is felmerült a gyanúja, hogy fideszes listáról szerzett aláírásokat az indulásához. Végül Mirkóczki közel 4 százalékot vert Habisra, ezzel az ellenzék átvette az irányítást a hevesi megyeszékhely felett.

Szintén nagyon izgalmas csatát hozott a gyöngyösi választás, ahol a Fidesz által támogatott, korábbi tévés műsorvezető Klausmann Viktor indult a Momentum–DK–MSZP jelöltje, Hiesz György, illetve a jobbikos Kévés Tamás ellen. Klausmann szeptemberben kellemetlen helyzetbe került, amikor kiderült, hogy 2015-ben öt évre eltiltották a cégvezetéstől. Végül Klausmann a nagy hajrá ellenére vereséget szenvedett Hiesztől több mint 4 százalékkal, így továbbra is ő marad Gyöngyös polgármestere.

A legpikánsabb verseny Hatvanban alakult ki, ahol a választást egy nagyon komoly fideszes belharc határozta meg. A várost korábban vezető Szabó Zsolt 2014-ben adta át a polgármesteri helyét Horváth Richárdnak, azonban a két fideszes között annyira megromlott a viszony egy épülő kézilabdacsarnok miatt, hogy először Szabót rúgták ki a hatvani szervezetből, majd később Szabó záratta ki Horváthot ugyanonnan. A mostani választáson így Horváth már függetlenként indult, de az ellene indított fideszes Gál Erzsébet meg sem tudta szorongatni, így Hatvan is ellenzéki maradt.

A Fidesznek némi vigaszt jelenthet, hogy a negyedik legnépesebb városban, Hevesben fölényesen nyerni tudtak, ahogy Füzesabonyban, Verpeléten és Kiskörén is.

A Heves megyei közgyűlésben maradt a fideszes fölény, kilenc fideszes mandátum mellett az ellenzék (DK, Jobbik, Mindenki Magyarországa) hat mandátumot szerzett.

A részvétel egész maga, 50,47 százalékos volt Heves megyében, ami az egyik legmagasabb az országban.