Nógrád: döntetlen az ellenzék és a kormánypárt között

2019.10.14. 01:09

Nógrád megyében a két legnagyobb város, Salgótarján és Balassagyarmat is különleges helyzetből indult. A megyeszékhelyen 2014-ben Dóra Ottó lett a polgármester a baloldali összefogásból, de a politikus egy évvel később meghalt, így Fekete Zsolt vette át a helyét. Balassagyarmaton pedig nem indult a várost 2006 óta vezető fideszes, Medvácz Lajos.

Salgótarjánban hiába próbálták meg ezerrel összemigránsozni Feketét a kampány alatt, a teljes ellenzék támogatását élvező polgármestert még egy ciklusig maradhat a város élén, miután közel 12 százalékot vert a fideszes kihívójára.

Ennél jóval izgalmasabb csatát hozott Balassagyarmat, ahol az addigi fideszes polgármester helyett Csach Gábor indult a független Gyenes Szilárddal szemben. A választást végül Csach nyerte kevesebb mint két százalékkal.

Ezeken kívül a Fidesz vitte Bátonyterenyét és azt a Pásztót is, ahol a korábbi tévés műsorvezető és producer, Dömsödi Gábor is indult azután, hogy megbuktatták polgármesterként, majd időközi választáson el is vesztette a pozícióját.

A maradék nógrádi városok közül Szécsényt és Rétságot bukta a Fidesz. Szécsény esete különösen érdekes volt: a városban korábban belharc tört ki a kormánypártok között: a kilenc éve polgármester Stayer László helyett a helyi Fidesz a helyi Fidesz elnökét, Varga Bélát szavazta meg polgármesterjelöltnek, miközben a KDNP Stayert támogatta. A kormánypárt jelölt végül Varga lett, a győztes viszont Stayer.

A megyei közgyűlésben a Fidesz 10 mandátumot szerzett, mindenki más pedig 5-öt. Az öt mandátum viszont olyan igazságosan oszlik el, hogy egyet-egyet nyert az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik és a Mi Hazánk is.

Az országos átlaghoz képest Nógrádon is viszonylag magas, 51,07%-os volt a részvételi arány.