Somogy megyében a helyzet változatlan

2019.10.14. 02:16

Gyakorlatilag minden somogyi városban nyert a regnáló polgármester, akár fideszes volt, akár ellenzéki vagy független. Kaposváron például elsöprő győzelmet aratott a várost már 1994 óta vezető, de emellett ügynökmúltjáról is ismert Szita Károly, aki a szavazatok 56,43 százalékát szerezte meg a megyeszékhelyen. Kihívója, az ellenzéki Horváth Ákos Ervin 38,75 százalékot kapott. A város képviselőtestületében is dominál a Fidesz, 12 mandátumot szerzett a párt, míg az ellenzék négyet, a Szőlősgazdák nevű szervezet pedig egyet. 

Szintén az öt éve megválasztott polgármesternek szavaztak újra bizalmat Siófokon, ahol az ellenzék színeiben induló Lengyel Róbert  a szavazatok 53,33 százalékát nyerte meg, míg kihívója a fideszes Grueber Attila, Siófok korábbi országgyűlési képviselője 42,17 százalékot kapott. 

Lengyel 2014-ben még ennél is nagyobb arányban nyert, akkor a szavazatok 62 százalékával váltotta le a várost 20 évig vezető Balázs Árpádot. Viszont nem sokáig élvezhette az új pozíciót, a közgyűlés fideszes többsége ugyanis megvonta az új polgármester jogköreit, amikor az elkezdett "rendet tenni". 

Ezt nem fogja tudni megismételni most a Fidesz, ugyanis a kormánypártnak nincs többsége a közgyűlésben. Az ellenzéknek hat, a Fidesznek pedig négy képviselője került be a közgyűlésbe, rajtuk kívül pedig egy független képviselő dönthet majd as város ügyeiről. 

Szintén az inkumbens győzött a Fidesz jelöltjével szemben marcaliban, ahol Sütő László polgármester 123 szavazattal kapott többet, mint Huszti Gábor, és Nagyatádon, ahol Ormai István polgármester 488 szavazattal verte meg a fideszes Kárpáti Lászlót. Kivétel viszont a sorban Barcs, ahol Karvalics Ottó fideszes polgármester helyett Koós Csaba Tibor indult a párt jelöltjeként és nyert 1222 szavazattal. 

A megyei közgyűlésben a Fidesz jelöltjei kilenc, az ellenzékiek pedig hat mandátumot kaptak, a Somogyért és a Jobbik kettőt-kettőt, a DK és a Momentum pedig egyet-egyet.