Magyar nyelvű szabadegyetemet indít a CEU eltérő világnézetű embereknek

2019.10.18. 04:57

A CEU ugyan idén októberben megnyitotta új kampuszát Bécsben, de a nemzetközi hírű egyetem továbbra is szeretne jelen lenni Magyarországon. Az egyetem oktatói ezért hozták létre a CEU Bibó István Szabadegyetemet, amelyen ingyenes, magyar nyelvű kurzusokat tartanak közéleti kérdésekről. 

Az új oktatási projektet a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatói az akadémiai kutatóintézetekben és budapesti egyetemeken dolgozó kollégáikkal együttműködésben indították. Kiindulópontjuk az volt, hogy  Magyarországon szinte teljesen eltűnt a különböző nyilvános fórumokról a közügyekről folytatott nyílt vita a különböző világnézetet képviselő, eltérő politikai értékeket valló emberek között. Lassan felnő egy generáció, amelynek a politika iránt komolyabban érdeklődő tagjai egy szélsőségesen polarizált világ kommunikációs sablonjait ismerik csak és ezeket használják, olvasható közleményükben.

A CEU Bibó István Szabadegyetem a politikai pártokban és civil szervezetekben tevékenykedő, a politikai aktivizmus iránt érdeklődő fiataloknak kínál kurzusokat, ahol különböző politikai értékeket valló előadóktól hallhatnak vitákat átfogó történelmi, politikai, gazdasági, kulturális kérdésekről és maguk is részt vehetnek ezekben a vitákban. A kurzusokon  a Magyarországot és az Európai Uniót érintő társadalmi, gazdasági és politikai kérdések hosszútávú, történelmi és összehasonlító szempontokat is figyelembe vevő vizsgálatára törekednek. 

Az őszi szemeszterben három szemináriumot indítanak Trianonról, a boldogság politikájáról és a médiaszabadság alakulásáról Magyarországon és Közép-Kelet-Európában. A szabadegyetem minden kurzusát különböző politikai hátterű kutatók közösen tervezik meg és vezetik le, és a szervezők arra számítanak, hogy a hallgatók is a politikai paletta különböző oldalairól érkeznek. 

A kurzusokat  Jávor Benedek, Stumpf András, Bajomi-Lázár Péter, Tompa Andrea, Pető Andrea, Bakos Petra, Trenc sényi Balázs és Bari László Bence vezetik. A meghívott előadók között lesznek Romsics Ignác, Várszegi Asztrik, Tóth Krisztina, Skrabski Fruzsina, Ablonczy Balázs és Udvarhelyi Tessza.  A programokra október 28-ig lehet jelentkezni.