Hamisan kitöltött vényekkel keresett több mint egymilliót egy pécsi orvosasszisztens

2019.10.21. 18:04

Üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítéltek egy szakorvosi asszisztenst és társát vényekkel való visszaélés miatt – tájékoztatta a Pécsi Törvényszék hétfőn az MTI-t.

A pszichiátriai szakasszisztens a rendelő orvosai által előre aláírt, kitöltetlen vényeket különböző betegek nevére kitöltve váltott ki vagy vényköteles, vagy recept nélkül sokkal drágább gyógyszereket – főként altató, kedélyjavító, nyugtató hatású gyógyszereket. Hogy az átvételkor ne az asszisztens neve szerepeljen a vényen, nehéz anyagi helyzetben lévő bűntársát bírta rá segédkezésre.

Utóbbi a rendelő büféjében vette át a vényeket, illetve adta át a gyógyszerek értékesítéséből származó pénzt, ami harminc alkalmat és összesen több mint egymillió forintot jelentett. Ezért a másodrendű vádlott alkalmanként 5-10 ezer forintot kapott.

A Pécsi Járásbíróság hétfőn a szakasszisztenst két év – négy évre felfüggesztett – börtönre ítélte, és négy évre eltiltotta a pszichiátriai szakasszisztensi foglalkozástól. A másodrendű vádlottat egy év négy hónap – két évre felfüggesztett – börtönre ítélték. Emellett az első vádlottal szemben több mint egymillió, a másodikkal 180 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendeltek el, és kötelezték őket a bűnügyi költségek megfizetésére.

Az ítéletet a vádlottak és védőik tudomásul vették, de az ügyész gondolkodási időt kért, így a döntés nem jogerős.