Népszava: Dúl a Kásler-Palkovics-háború

2019.10.21. 07:06

Egyre fogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ezúttal az egészségügyi szakképesítés területét veszítheti el - írja a Népszava.

A lap szerint az EMMI vezetőjeként Kásler Miklós hatáskörébe tartozik az egészségügy, de a Palkovics László alá tartozó Innovációs és Technológiai Minisztériuma (ITM) már azt sem engedné, hogy a humánminiszternek beleszólása legyen az egészségügyi szakképesítések szervezésébe.

Az ITM által kidolgozott és a Népszava birtokába került új szakképzési törvénytervezet ugyanis már nem tartalmazza azokat a jogköröket, amik felruházták Káslert, mint az egészségügyi szakképesítésekért is felelős minisztert, hogy részt vehessen az egészségügyi szakképzési programok szakmai irányításában. Ha az ITM-tervét elfogadják, akkor az újabb jelentős presztízsveszteséget jelentene Káslernek, hiszen az utóbbi hónapokban többször is lefaragtak tárcájából: elvették tőle a felsőoktatást, le kellett mondania a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárságról, a külügyhöz csatolták át a külföldi egyetemi hallgatók magyarországi tanulását támogató, 10 milliárdos Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot, és elvonták tőle három oktatási-tudományos alapítvány jogköreit.

Ezek után kiderült, hogy a kutatásfejlesztés és a klinikai gyógyszervizsgálatok területét is vinné az Emmitől az ITM, most pedig a szakképzési törvénnyel „harapna ki” újabb darabokat Palkovics-tárcája.