Országgyűlés, államtitkári válasz: Ne szakmaizzá', te!

2019.10.22. 10:16

A hétfői fonalat felvéve zajlik a parlamenti ülése. Álmosan indultak a napirend előtti felszólalások, az LMP-től Schmuck Erzsébet minden performansz nélkül arról érdeklődött, mit tesz a kormány a megújuló energia felhasználásának területén, hiszen a napenergia aggasztóan vékony szeletet képvisel az energiatortából. 

Schanda Tamás államtitkár válasza egy ideig számokról szólt, majd zárásul arra tért rá, hogy az LMP már sehol sincs, egyébként is attól, hogy hangoskodik, még nem tesz semmit a környezetvédelemért.

A lendületet Z. Kárpát Dániel vitte tovább: a Jobbik képviselője a külföldi ingatlantulajdonosok arányának növekedéséről beszélt, miután elmondta, hogy a kormány csak retorikailag védi meg a külföldiektől az országot. Százezer vendégmunkás jött be az elmúlt években, a kormány letelepedési kötvénnyel engedte be külföldiek tömegeit, és tétlenül nézte, hogy a külföldiek már a budapesti ingatlanvásárlások 8,8 százalékában vannak jelen vevőként.

Négy év alatt megduplázódott az EU-n kívüli lakástulajdonosok száma, ez és a rövid távú lakáskiadás emeli az ingatlan- és albérletárakat, kiszorítva a helyben élőket a fővárosból. 

„Ellenzékből adó felvetése nem divatos” – mondta a képviselő, de a Jobbik támogatná, hogy olyan különadót vessenek ki, amelyet az eladónak kellene megfizetnie, ha külföldi állampolgárnak adja el ingatlanát. A különadóból bérlakásokat kellene építeni amelyeket idővel a bérlők megvehetnének – mondta Z. Kárpát, javasolva, hogy az állam újra támogassa a lakástakarékokba helyezett pénzeket. 

Tállai András Schandához hasonlóan a válasz nagy részét a felszólaló pártjának ekézésére szentelte. 

„A kormány, ellentétben a Jobbikkal, nem adóemelésekkel kíván problémákat megoldani, hanem valós támogatással. Ellentétben a Jobbik politikájával, nem bérleti lakásokba küldené az embereket, hanem olyan feltételrendszert teremtene meg, hogy a magyar embereknek saját lakásuk legyen. Mert a magyar ember saját lakásban szeret élni és nem máséban” – mondta a miniszterhelyettes.

A családvédelmi program révén már 180 milliárd forintnyi befogadott hitelkérelmet tartanak számon, segítségükre van a fiataloknak babaváró támogatási konstrukció, amely 10 millió forint szabadon felhasználható kedvezményes kölcsönt biztosít.

Az államtitkár valamiért az otthonalapítási támogatáshoz kötötte azt a lehetőséget is, hogy a munkásszállás fenntartására fordított összeg levonható a társasági adó alapjából.

A falusi csokra 8 milliárd forint kérelem jött össze – mondta Tállai, a lakáspiac egyensúlytalanságairól nem ejtve szót, amit Z. Kárpát hangos aláfestéssel kísért, többek között vietnámi lakásvásárlásokról beszélve.

„Önök betagozódtak a baloldali pártokhoz. Az adóemelési politika a baloldali pártok politikája. A Jobbik nekik az alpártjuk, most már teljesen azt mondja, amit a szocialisták” – közölte Tállai, majd hozzátette:

Ne szakmaizzá', te!

Ezután a DK képviselője beszélt arról, mennyire sajnálja a fideszes politikusok feleségeit, akiknek a Borkai Zsoltról készülthöz hasonló felvételekkel kell szembesülniük. 

Nem az nem normális, aki ilyen felvételt készíttet erről, hanem aki ilyet művel – hangzott el. Nem normális „nemzetközi örömlány-találkozók után kereszténységről prédikálni”. A képviselő azt is a Fidesz szemére vetette, hogy végül nem is zárták ki Borkait, a győri polgármester maga lépett ki a Fideszből.

Tuzson Bence válaszolt a kormány részéről, ezúttal is a felszólaló pártját célozva meg:

„Az évszázad korrupciós ügye, a metróügy az önök közreműködésével valósult meg. És önök ismerték be a végén, hogy hazudtak. Majd erőszakot alkalmaztak a magyar emberekkel szemben, országgyűlési képviselőket vertek meg, emberek szemét ütötték ki” – az államtitkár szerint így a DK-tól erkölcsi kioktatás nem fogadható el.

Egyébként is a DK – vélte Tuzson – lassan a süllyesztőbe kerülhet. „Ellenzékváltó hangulat van. A Momentum érkezik föl önökre” – mondta Tuzson, aki Borkairól – kerülve, hogy kiejtse a győri polgármester nevét – közölte: „A miniszterelnök úr elhatárolódott minden ilyen cselekedettől. Az az ember nem tagja a Fidesznek. Van egy fal, az egyik oldalán vagyunk mi, a másik oldalon azok, akik ilyet tesznek.”