Türelmetlenek és figyelmetlenek a magyar autósok a közutas dolgozókkal

2019.10.29. 16:44

Tízből kilenc közutas dolgozót ért már valamilyen verbális vagy fizikai támadás a munkája során, írja a Magyar Közút Nonprofit Kft. egy friss, belső felmérés alapján. A "Biztonságunk az Ön kezében van" című kampányban 1480 dolgozó töltötte ki a kérdőívet, aminek az összesített eredménye nagyon szomorú képet fest a magyar autósok figyelmetlenségéről és türelmetlenségéről. 

2000 óta 17 közutas szakember halt meg a munkaterületen az autósok miatt, az autópályákon pedig szinte hetente éri baleset az ott dolgozókat. 

A felmérésből az derült ki továbbá, hogy

  • a mérnökségi dolgozók 80 százaléka úgy véli, a munkaterületek mellett elhaladó 10 autós közül maximum 2 sofőr tartja be az ideiglenes sebességkorlátozást.
  • A közutas szakemberek 88 százalékát, vagyis a felmérésben részt vevő, több mint 1300 munkást sértegették már szóban. A türelmetlen autósok rendszerint trágár kifejezésekkel illetik őket.
  • A közutasok több mint 20 százalékát dobálták már meg autókból, paradicsommal, sörös dobozzal és műanyag flakonnal is.
  • Minden harmadik közutast ledudáltak már munkavégzés közben.

Hogy ezeket az inzultusokat csökkentsék, a Közút közleménye szerint igyekeznek minimalizálni a dolgozókat érintő balesetveszélyes helyzeteket, miközben odafigyelnek arra is, hogy az autósok a lehetőségekhez mérten optimálisan érjék el úti céljukat. Ennek érdekében újratervezték a terelések kiépítését, és meghosszabbították az előjelzéseket úgy, hogy a tényleges munkavégzéstől távolabb kezdődjön a korlátozás.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport