Putyin ellen tüntet az ellenzék Budapest-szerte

HUSZ1496
2019.10.30. 10:10 Módosítva: 2019.10.30. 15:22
A Párbeszéd tiltakozó molinót feszített ki az Alagút bejárata fölé. A Blahán csernobili mentőmunkásoknak öltözött aktivisták álldogáltak. A Fidesz elképedt.

A Clark Ádám téren a Párbeszéd aktivistái egy molinót feszítettek ki az Alagút bejárata fölé, hogy így tiltakozzanak "Vlagyimir Putyin, a diktátor érkezése ellen", legalábbis így nyilatkozott a helyszínen Barabás Richárd, a párt szóvivője.

Barabás közölte: tűrhetetlennek tartják, hogy egy szuverén ország miniszterelnöke bármikor csettintésre ugrik, ha Putyin ide kíván jönni Magyarországra. Továbbá a találkozó botrányos is, mert nem ismerjük a tárgyalás részleteit. Eladósodás és kiszolgáltatottság az eredménye azoknak a rossz megállapodásoknak, amiket a kormány eddig kötött, és nemcsak a drága és túlárazott paksi beruházásra gondol, hanem a Tarlós érában megkötött enyhén szólva kétes metróberuházásokra, tette hozzá.

Elengedhetetlen hogy Putyin és Erdogan helyett az igazi demokraták, köztársaságpártiak és zöld politikusok vezessék a közösségeket, szögezte le a szóvivő a helyszíni sajtótájékoztató végén.

Szabó Szabolcs: Orbán retteg Putyintól

Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője a látogatás apropóján kérdést tett fel Orbánnak, hogy megtudja: hajlandó-e határozott lépéseket tenni azért, hogy történészeink és rajtuk keresztül a szélesebb nyilvánosság megismerhesse a kommunista állambiztonsági szervek és a KGB munkakapcsolata során keletkezett iratokat, valamint a szovjet elvtársak által a rendszerváltás végnapjaiban elvitt és így akár a mai napig zsarolásra is használható, legendákkal övezett dokumentumokat?

A válaszból Szabó szerint annyi derült ki, hogy Orbán nem csak nem mer Putyin számára kínos kérdéseket feltenni, hanem még fedősztorit is kitalált a csapata: "nem merült fel adat", ezért a probléma felvetése is téves - írta a képviselő a közösségi oldalán.

Frissítés: Az LMP szerint le kell állítani a Paks II. projektet

Az LMP a Blaha Lujza téren tartott figyelemfelkeltő akciót csernobili mentőmunkásnak öltözött biodíszlet-háttérrel, Putyin látogatása alkalmából. Elhangzott, hogy Orbán tíz évre szóló titkosított energiaszerződést kötött Oroszországgal, kiszolgáltatva a nemzeti érdekeket az orosz nagyhatalmi érdekeknek.

Kádár az orosz tankokat, Orbán az orosz atomot akarja használni, hogy uralkodhasson az emberek felett, közölték. Ennek eklatáns példája a paksi bővítés, ami generációkat fog eladósítani. Ezért a sok sebből vérző projektet le kell állítani.

Öt pontos javaslatcsomagot állítottak össze a Liberálisok, hogy miről kellene a magyar miniszterelnöknek orosz kollégájával egyeztetnie a szerdai találkozón, áll közleményükben. Ezek: a Krím megszállása, az orosz Nemzetközi Beruházási Bank budapesti fiókjának nemzetbiztonsági kockázatai, az orosz ellenzéki politikusok bebörtönzése, az oroszországi civil szervezetek vegzálása, melegjogok.

MSZP: Putyin, mint gazda jött Orbánhoz

Magyarországnak érdeke, hogy minden nagyhatalommal kiegyensúlyozott kapcsolata legyen, de Oroszországgal ez a kapcsolat inkább alárendelt - értékelte Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatását Szakács László MSZP-elnökhelyettes, szerdán az MTI tudósítása szerint.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: bár nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hogy Putyin miért jön Magyarországra, nagyon úgy tűnik, hogy az orosz elnök "mint tulajdonos, mint gazda" jött el megnézni a magyarországi befektetéseiket - például Paks 2-t vagy a Nemzetközi Befektetési Bankot -, hogy "elszámoltassa" a magyar kormányt, hogyan állnak ezek a projektek.

Szakács László hangsúlyozta: Putyin elnök nagyon sokszor jár Magyarországra, ami miatt a magyar kormányt sok kritika éri a saját szövetségrendszere, az Európai Unió és a NATO részéről. Úgy vélte: figyelemmel kellene lenni Magyarország valódi, értékrendi szövetségeseinek érzékenységére.

Frissítés: A Fidesz szerint elképesztő az ellenzék képmutatása

Elképesztő az ellenzék képmutatása, áll a Fidesz közleményében. Az a Gyurcsány putyinozik, aki kormányfőként a villájába hívta, folyton barátjának nevezte és ölelgette az orosz elnököt. Azok a szocialisták emlegetnek orosz befolyást, akik fél évszázadon át voltak a szovjet diktatúra helytartói és a kommunista párt jogutódjai. Azok molinózgatnak és emlegetnek Európát, akik Európa tönkretételén, bevándorlókontinenssé tételén dolgoznak. Oroszország kulcsfontosságú a magyar lakosság gázellátása és a magyar vállalkozások exportlehetősége szempontjából. Az orosz elnök csak az idén már fél Európa vezetőivel találkozott.