Nagy lendülettel kezd ma az új fővárosi közgyűlés

02A6179
2019.11.05. 05:05
A megalakulás után rögtön 15 napirendi pontot tárgyal meg a frissen megválasztott fővárosi közgyűlés Karácsony Gergely új főpolgármester vezényletével. A menü: szoborállítás felfüggesztése, új rendészeti igazgató, korrupcióellenes csomag, klímavészhelyzet, reklámfelületek értékesítése, Római-part és Egészséges Budapest Program, valamint nem maradhat ki a saját fizetés meghatározása sem.

Az előző három ciklus alakuló ülésein összesen volt ennyi előterjesztés, mint a fővárosi közgyűlés keddi alakuló ülésén. A frissen megválasztott képviselők Karácsony Gergely vezényletével dönthetnek az új főpolgármester-helyettesekről, a bizottsági tagokról, valamint a fizetésekről. 

Mint megírtuk, október 13-tól Karácsony Gergely illetménye 1 millió 296 ezer 300 forint lesz, amihez még havi 194 ezert 445 forint költségtérítés társul, azaz a főpolgármesteri havi 1 millió 490 ezer 745 forintot vihet majd haza, ugyanannyit mint korábban Tarlós István.

Döntés lesz a főpolgármester legbizalmasabb posztján történő személycseréről is: mint írtuk, Handl Tamás válthatja jövő szerdától Pető Györgyöt a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) igazgatói posztján.

A közgyűlés felfüggesztheti a korábban a XIII. kerületi Szent István parkban felállítani tervezett Szent István-szobor munkáit Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára, számoltunk be róla.

Karácsony Gergely javaslatára a közgyűlés azt is kimondhatja, hogy a Liget-projekt leállítását kéri a kormánytól. Az előterjesztésben konkrétan az szerepel, hogy azoknak az épületeknek nem támogatja az új városvezetés a megépítését, amelyek érdemi kivitelezési munkálatai még nem kezdődtek el. Az Új Nemzeti Galériát nevesítenék is, de a meghatározás a Magyar Innováció Házára és a Városligeti Színházra is vonatkozhat. Erről itt írtunk részletesen:

Szó lesz emellett a korrupcióellenes csomag elfogadásáról, a klímavészhelyzet kihirdetéséről, az úgynevezett rabszolgatörvény fővárosi cégeknél történő alkalmazásának megtiltásáról, a fővárosi reklámfelületek értékesítésének egységes koncepciójáról, az Egészséges Budapest Programról, valamint a Római-partra vonatkozó, és november 4-én lejárt változtatási tilalom újra elrendeléséről. Ezekről a javaslatokról itt számoltunk be részletesebben:

Kérdés, hogyan fogadják Karácsony javaslatait az új közgyűlés tagjai. Elvileg a főpolgármesternek nem lehet gondja a többséggel, hiszen a Fővárosi Közgyűlésnek 33 tagja van, ahova – a főpolgármestert, a polgármestereket, valamint a kompenzációs listás képviselőket is beleszámítva – a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP 18, a Fidesz–KDNP 13 tagot küld, és tagja a közgyűlésnek két független (noha a Fidesz–KDNP által támogatott) polgármester is.

Az ülésről részletesen, percről percre tudósításban számolunk majd be.

(Borítókép: Karácsony Gergely érkezik Tarlós István találkozóra a Városházára 2019. október 17-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)