Szavazategyenlőség miatt újból lesz választás Pötrétén

2019.11.04. 12:17

Újból polgármester-választást tartanak a Zala megyei Pötrétén, ahol a Pécsi Ítélőtábla döntése alapján szavazategyenlőség alakult ki a két jelölt között. Zalában ezzel együtt hét településen kell időközi választást kitűzni különböző okok miatt - írta az MTI.

A Pécsi Ítélőtábla döntése alapján kell megismételni a polgármester-választást Pötrétén, ahol október 13-án mindössze egy szavazatnyi volt a különbség a két független jelölt között, de az alulmaradt aspiráns jogorvoslati kérelmet nyújtott be. Beadványa alapján a táblabíróság megállapította, hogy a helyben érvénytelennek nyilvánított szavazólapok között egy mégis érvényesnek tekinthető, ezért 84-84 vokssal szavazategyenlőség alakult ki.

Baloghné Andel Zsuzsanna, a felsőrajki közös önkormányzati hivatalhoz tartozó település jegyzője az MTI-nek hétfőn elmondta: az időközi választás napjáról még nem született döntés, de terveik szerint január végén tarthatják meg a voksolást.

Zala megyében lemondás, szavazategyenlőségek, illetve bírósági döntések miatt összesen hét településen kell újból polgármester- vagy képviselő-választást tartani.

Várföldén szintén a Pécsi Ítélőtábla döntése miatt kell most vasárnap megismételni a szavazást tömeges lakcímbejelentések miatt. A szavazópolgárok alig 150-es száma a település névjegyzékében ugyanis néhány hét alatt több mint 50 százalékkal növekedett, ami a táblabíróság szerint a választás eredményének befolyásolására irányult.

Skoda Lilla, Keszthely aljegyzője az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta: nincs még kitűzött időpontja Keszthelyen, a 6. számú választókörzetben kialakult szavazategyenlőség miatt tartandó képviselő-választásnak. A Fidesz-KDNP és az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje közül az utóbbi - egy képviselő lemondása miatt - időközben listáról már bekerült a város képviselő-testületébe, így az ellenzéki oldalról új jelölt állítása is várható.

Lendvadedesen január 12-én tartanak újból képviselő-választást, mert lemondások miatt nincs meg a szükséges létszám a település képviselő-testületében. A 29 választópolgár októberben kétfős testületet választott három jelölt közül, de időközben az egyik képviselő lemondott, a harmadik jelölt pedig mégsem vállalta a képviselői posztot.

Kisbucsán és Esztergályhorvátiban ugyancsak január 12-én tartanak polgármester-választást, mindkét településen a jelöltek között október 13-án kialakult szavazategyenlőség az oka az ismétlésnek.

Lakhegyen szintén ezen a napon tartanak időközi voksolást. Itt képviselőket és polgármestert is kellene választani, mivel - egyetlen településként az országban - jelöltek hiánya miatt októberben sem polgármester-, sem képviselőjelöltekre nem lehetett szavazni.