Tatabányán összeállt a Fidesz és a Mi Hazánk

2019.11.08. 14:04

Szerdán tartották az alakuló közgyűlést Tatabányán, ahol rögtön patthelyzet alakult ki, írja a 24.huA megválasztott képviselőtestület 18 tagból áll, ebből kilenc helyet az ellenzéki pártszövetség, nyolcat a Fidesz-KDNP, egyet pedig a Mi Hazánk szerzett meg. 

A valódi erőviszonyok azonban már rögtön a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) módosítása kapcsán kiderültek.

Hiába van ugyanis ellenzéki többség, a kompenzációs listáról bejutott Mi Hazánk beállt a Fidesz mellé, és nem szavazta meg a változtatást.

Később az alpolgármesterekről és a bizottsági tagokról se akartak dönteni, egy helyi lap beszámolója szerint ugyanis a kormánypárt és Mi Hazánk képviselői is amellett érveltek, hogy nem volt elég idejük áttanulmányozni a hétfő este megkapott anyagot. Végül a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság tagjait sikerült megválasztani, a többi szavazás azonban eredménytelen maradt.

A polgármester ettől függetlenül pozitívan értékelte a közgyűlést. Szerinte elindult a párbeszéd, folytatódnak az egyeztetések, hogy még novemberben sikerüljön döntést hozni a bizottsági tagokról. "Most úgy tűnik, hogy antagonisztikus ellentétek vannak, de nem erről van szó. Én inkább kicsit egy sértődöttséget érzek"- nyilatkozta S zűcsné Posztovics Ilona a helyi tévének. Hozzátette, hogy szerinte  ezek az ellentétek idővel kezelhetőek lesznek. 

Schmidt Csaba, a Fidesz frakcióvezetője másként látja a helyzetet. Ő arról beszélt, hogy valójában egy diktátumot kaptak a polgármestertől, és nem volt egyeztetés a szavazás előtt. "Bennünket nem győzött meg, hogy miért lenne szükség három alpolgármestere" - jelentette ki. A Fidesz-KDNP 12 módosító indítványt adott be az SZMSZ-el kapcsolatban, amiről vitázni kell, mert szerintük a választók nem adtak egyértelmű felhatalmazást egyik oldalnak se. 

A Mi Hazánk képviselője szerint a bal oldali frakciónak meg kell tanulnia, hogy a közgyűlési többséghez le kell ülni a tárgyalóasztalhoz, és partnerként kell tekinteni a másikra. "Csak azért, mert a másik oldalról érkezik egy javaslat, azt innentől kezdve nem lehet lesöpörni az asztalról" - mondta Boda Bánk László, aki érdemi vitákat szeretne a közgyűlésben. "Úgy gondolom, szerencsés lenne az is, ha akár a Fidesz frakció jelentősebb pozíciókat elvállalna" - tette hozzá. Mivel senkinek sincs többsége a közgyűlésben, hangsúlyozta, egymásra vannak utalva.