A DK az erdoğanos lezárásokról, a Jobbik a jászberényi választásról beszélt, a fideszes reagálók a Momentumról

2019.11.11. 12:14

A napirend előtti felszólalásokkal indult a hétfői országgyűlési munka. Arató Gergely DK-s képviselő elsőként a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan múlt csütörtöki látogatása miatti lezárásokról, közlekedési káoszról beszélt Diktátortalálkozó és káosz Budapesten címmel.

Szerinte az megszokott, hogy egy „diktátorhaver” érkezik a fővárosba, az viszont már nem szokványos, hogy a lezárások végül azzal jártak, hogy villamosról szállítottak le, metróból nem engedtek fel, épületekből nem engedtek ki embereket, többen nem tudtak elmenni időben a gyerekükért iskolába, óvodába. Hozzátette, a rendőrség persze megtalálta rögtön a hibákat, amelyek egyike a FradiCSZKA Moszkva meccs volt. „Csak nehogy a másik gazdánál, Putyinnál legyen baj ebből”  mondta a képviselő.

Dömötör Csaba fideszes államtitkár válaszolt a felszólalásra. Szerinte ha a baloldal annyira segíteni akart volna a budapestieknek, akkor nem szervezett volna tüntetést olyan útvonalakra, amelyek lezárása súlyosbította a helyzetet. Hozzátette, hogy miközben a felszínen a látogatás ellen tiltakoznak, aközben az MSZP-s kispesti polgármester nagy mosollyal fogadta Erdoğan feleségét és annak adományát.

dömötr.PNG

De a válasz csak eddig szólt a lezárásokról és a közlekedési káoszról, mert Dömötör ezután arról beszélt, hogy mindent elmond az ellenzékről, hogy azt a Czeglédyt bízták meg a kerületek átvilágításával, akit korábban már elítéltek adócsalás miatt, és most is súlyos dologgal vádolnak. „Farkassal küzdenek a vegán étrendért” – festette le a helyzetet Dömötör, majd áttért a parlamenti képviselettel nem rendelkező Momentumra. Elmondta: a Momentum nyíltan kampányolt a határon túli magyar jelöltekkel szemben úgy Romániában, mint Szlovákiában.

 „Ilyen mélyre még senki sem merészkedett a magyar politikában (...) kikeltek az SZDSZ-fiókák, és érzéketlenebbek a nemzeti ügy iránt, mint az elődjeik valaha”

– mondta, majd azt kérte az ellenzéki pártok képviselőitől, hogy tolmácsolják a Momentumnak, ez nincs rendben, „átléptek egy vörös vonalat”, és aki a magyar egységet torpedózza, annak soha nem lesz többsége ebben az országban. „Nem tudjuk, ki rakta fel a Momentumot erre vonatra, de nem késő behúzni a féket” – zárta Dömötör.

De a Momentum politikája nemcsak a budapesti közlekedési káoszra adott reakciójában került elő Dömötörnél, hanem a jobbikos Jakab Péter felszólalása kapcsán is, amelyben többek között a Fidesz súlyos jászberényi választási vereségéről volt szó.

Jakab Péter azzal kezdte, örömhírrel érkezett. „Elkészült az újabb narancsos bukta, a jászberényiek sütötték önöknek" – mondta, utalva egy korábbi felszólalására, ahol effektíve narancsos buktát adott Orbán Viktornak a parlamentben a budapesti választási eredményre utalva. Jakab szerint a Fidesz nagyon kikapott, és a jászberényiek arra tanítják a Fideszt, milyen érzés veszíteni. „Ismétlés a tudás anyja” – mondta. Jakab szerint aki nem tiszteli a népakaratot, azt előbb-utóbb elkergeti a nép, és úgy tűnik, a népnek elege van az állandó gyűlölködésből, mocskolódásból, és abból, hogy hülyének nézik őket. „Ezért van az, hogy önök egyre több helyen elveszítik a választást, mi pedig megnyerjük” – mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője.

jakab.PNG

Jakab felszólalására Orbán Balázs fideszes államtitkár reagált, aki először is gratulált a vasárnapi választáson győztes képviselőknek, polgármestereknek. Majd a számokra térve elmondta: az őszi önkormányzati választásokon a választópolgárok több mint 50 százaléka kormánypárti jelölteket támogatott. Ezzel szemben a Jobbik 20 százalékos pártból százalékos lett. „Önöknek üzenték, hogy el kellene tűnni a közéletből” – mondta Orbán, reagálva Jakab ugyanezen mondatára.

A jászberényi választásra rátérve Orbán azt mondta, hogy mondhatnánk, hogy a Jobbik megerősödött (az összellenzéki jelölt egy jobbikos politikus volt – szerk.), de szerinte a jászberényiek nem a Jobbikra szavaztak, mert annyira kellemetlen párttá vált a Jobbik, hanem arra az összefogásra, ami egy álcivil kezdeményezés alatt futott, amely egy posztkommunista, balliberális behatás alatt álló szervezet, mondta.

obal.PNG

És hogy miért van ez így, arra a fideszes politikus újra felhozta a Dömötör által elővett momentumos példát, majd felelevenítette, hogy a hétvégén Gyöngyösi Márton EP-képviselőt kérdezték a Momentum határon túli párt- és jelöltválasztásáról, amire a jobbikos politikus úgy reagált, ennyi erővel az etiópok gátépítéséről is kérdezhettek volna. Orbán szerint a határon túli magyarok melletti kiállást eddig mindig a magáénak vallotta a parlament, egyetlen kivétel volt, a Demokratikus Koalíció. Ám szerinte mostanra a Jobbik is átállt a túloldalra,

„ahol nem az a lényeg, hogy ki a magyar, hanem, hogy milyen ideológiai számításaik vannak”

– mondta.

Délután az azonnali kérdések következnek.