Eldőlt a nyéstai választás: egy házaspár kezébe került a borsodi zsákfalu

2019.11.11. 12:51

Miután a tömeges bejelentkezések miatt október 13-án nem állapított meg eredményt a Helyi Választási Bizottság a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstán, megismételték a szavazást vasárnap.

A MÁJUSI EP-VÁLASZTÁSON MÉG 26 EMBER SZEREPELT A NÉVJEGYZÉKBEN, OKTÓBERBEN HIRTELEN 98 VÁLASZTÓKORÚ LAKOSA LETT A ZSÁKFALUNAK, HOLOTT VALÓJÁBAN HÚSZNÁL IS KEVESEBBEN, 13-15 EMBER ÉL OTT TÉNYLEGESEN.

Hiába az új választás, alig csökkent a szavazók száma

A kormányhivatal elkezdte vizsgálni a bejelentkezések jogszerűségét, a megismételt választáson azonban még így is 91 fő szavazhatott, tudtuk meg Fürjesné Jadlóczki Dórától, a Helyi Választási Iroda elnökétől, aki kérdésünkre elmondta, október 13. óta azért került le hét név a listáról, mert a vizsgálat alapján kiderült, nincs érvényes magyarországi lakcímük. 

További 15 ember bejelentkezését is visszavonták jogszerűtlenség miatt, de a választási törvény alapján a megismételtetett szavazás névjegyzékét kell ilyenkor figyelembe venni, így ők ugyanúgy szavazhattak másodszorra is, mint az ott élők. 

"Megállapítjuk az eredményt, mert nem tudunk mit tenni" - kommentálta a törvényi furcsaságot Csukás Bertalan, a Helyi Választási Bizottság elnöke vasárnap, aki megerősítette, sok olyan ember jött vasárnap szavazni, akik valójában nem laknak a faluban.

Kétharmados többsége lett a Fehér-házaspárnak

Este még nem érkezett hivatalos eredmény Nyéstáról, hétfő reggel viszont felkerültek az adatok a Nemzeti Választási Iroda honlapjára. Eszerint Fehér Gyula nyert 42 szavazattal, Mikó Norbertet 37 ember támogatta. Szabó Tamás Ákos egyetlen szavazatot se kapott, a negyedik jelölt, Mata Pál pedig már korábban visszalépett az indulástól, az ő nevét lehúzták a szavazólapról. Három érvénytelen szavazatot számoltak össze, összesen 81 embert sikerült mozgósítania a két jelöltnek. 

Egyéni listáról bejutott Fehér Gyula felesége, Fehér-Vigóczki Ildikó, és ez azt is jelenti egyúttal, hogy a három fős képviselő-testületben a Fehér-házaspárnak kétharmados többsége lett, azaz az elkövetkező öt évben azt szavazhatnak meg, amit csak szeretnének.

Fehér Gyula korábbi riportunkban azt mondta, barátaival és rokonaival hosszú távú tervei vannak Nyéstával, ökofalut, erdei iskolát szeretnének létrehozni, ehhez igen kedvezőek a természeti adottságai a kihalás szélére került zsákfalunak.

Bár nem lakik Nyéstán, állítása szerint családjával napi szinten megfordulnak ott, az elmúlt években öt házat és három beépítetlen telket vásároltak, valamint vendégházat is üzemeltetnek a községben. Fehért 2006-ban a közeli Abaújszolnok polgármesterének választották, 2010-ben Homrogdon, majd 2014-ben Abaújszolnokon is elindult a polgármesteri székért, de ezeken nem jött össze a győzelem. 

Autókkal hordták a szavazókat

Ahogy felfejtettük a helyi erőviszonyokat, az derült ki, valójában két csoport küzdött meg egymással Nyésta vezetéséért:

  • a faluban telkeket, házakat vásárló Fehér Gyula és felesége, valamint 
  • a környező földeket halmozó Gömöri Attila Mihály képviselő-, és Mikó Norbert polgármesterjelölt, akit Gömöri kért fel az indulásra. 

Bár maguk a jelöltek se laknak a faluban, azon versenyeztek, hogy ki tud több embert bejelenteni a házaiba. Elmondásuk szerint rokonaikat, barátaikat, alkalmazottaik mozgósították a választási időszakban. Többek lakcímkártyája állítólag romos, lakhatatlan épületekbe szól, amiből jó néhány van az egyutcás zsákfaluban.  

A mozgósítás a tömeges bejelentésekkel még nem ért véget, vasárnap Nyéstán járva azt láttuk, Fehér és Gömöri autókkal hordta a választókat a szavazóhelyiséghez. A polgármesteri hivatal előtt járó motorral várták, hogy a szavazóik leadják a voksukat, aztán már vitték is ki őket a faluból. 

Rendőrségi nyomozás folyik 

Aranyosi István falukutató, vidékfejlesztő a helyszínen követte végig az eseményeket, reggel hat órától autójában ülve részletesen lejegyzetelte, kik, milyen rendszámú autóval, hányan és hányszor fordultak meg a szavazókörnél. Azt ígéri, rendőrségi feljelentést tesz választási csalás miatt, és megfellebbezi az eredményt is. 

Az Encsi Rendőrkapitányság korábban azt írta lapunknak, közokirat-hamisítás gyanúja miatt eljárást folytat Nyéstán, ismeretlen tettes ellen.