150 embert hallgattak ki Békésben választási csalás ügyében

2019.11.12. 16:50

Legalább 150 embert hívtak be tanúkihallgatásra valamilyen vélelmezett korrupciós ügy miatt néhány Békés megyei településről, írja a Magyar Narancs. 

A lap szerint Okány, Zsadány, Mezőgyán és Sarkadkeresztúr az érintett települések, az üggyel viszont meglepő módon nem a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozik, hanem

a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz választási csalás ügyben.

Ők azt mondták a lapnak, hogy „két magánszemély feljelentése alapján nyomoznak ismeretlen tettes ellen a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt”.

A tömeges kihallgatást nem cáfolták, de azt is mondták, az embereket eddig nem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgatták ki.

A Magyar Narancs információi szerint a csalás a 2018-as országgyűlési választáshoz kapcsolódik, és

a rendőrség a kihallgatásokkor ajánlóíveket mutatott a kihallgatottaknak, és azt kérdezték, valóban az ő aláírásuk szerepel-e azokon.

Néhány tanúnak ugyanis több párt és szervezet ajánlóívén is szerepelt a neve és aláírása, de többen azt úgy nyilatkoztak a lapnak, hogy a hivatalos választási papírokon nem az ő aláírásuk szerepel.

A lap szerint Békés megye 3. számú országgyűlési egyéni választókerületét érinti egy feljelentés, amiben a fideszes Kovács József nyert több mint ötven százalékkal. Itt indult a legtöbb jelölt a 2018-as országgyűlési választáson: 22-en. Az indulók között több kamupárt és minipárt volt. Ezek közül többen a választáson nem kaptak még ötszáz szavazatot sem – annyit, amennyi aláírást korábban összegyűjtöttek az induláshoz.

A tavalyi választás után kiderült, hogy idén februárig 151 ügyben zajlott nyomozás országszerte választási csalások miatt, leginkább ajánlások hamisítása miatt.

Az aláírások másolására elég könnyű magyarázatot találni: sok kell belőle, hogy sok egyéni jelöltet tudjon állítani egy párt, és a nevesincs, kamu(szerű)pártoknak az a biztos, ha másolják őket, mert összeszedni sokuknak szinte lehetetlen lett volna. Jelöltet állítani pedig megéri, egy jelölt után egymillió jár, és ha megvan a 27 jelölt legalább 9 megyében és egy budapesti választókörzetben, akkor az országos lista miatt további tízmilliókat kapnak.

Az aláírások másolásával folyamatosan buktak meg pártok, ebben a videónkban egy leginkább csepeli másolgatásból kiindulva próbáltunk utánajárni, de nem meglepő módon egyrészt a pártok képviselői nem tudtak semmiről, és valahogy éppen azokhoz nem tudtak még csak számot sem adni, akik az ajánlóíveket intézték, akik az aláírásokat gyűjtötték. 

Ebben a cikkünkben pedig egy három kamupártban is benne lévő férfi beszélt részletesen az Indexnek arról, hogy működik a rendszer, hogy lesz valaki kamupártos, és milyen ezt belülről átélni.