Több józsefvárosi házban szünetel a gázszolgáltatás

2019.11.13. 16:50

Több józsefvárosi lakóházban szünetel a gázszolgáltatás, a szolgáltató emberei hiába vonultak ki, a mérés után a gáz visszakapcsolása nélkül távoztak.

- írta szerda délutáni Facebook-posztjában a kerület polgármestere, Pikó András. A VIII. kerületben megválasztása után a kilakoltatásokat azonnal leállító Pikó szerint „jogos a félelem, hogy télvíz idején sokan maradhatnak fűtés nélkül“, de segítséget ígért az érintetteknek.

Pikó elmondása szerint szerdán a helyzet áttekintésére bekérette a Nemzeti Közművek területi vezetőit, a megbeszélésen kiderült, hogy a gázszolgáltatás leállítása mögött három ok húzódhat meg:

  1. vannak 100 százalékig önkormányzati tulajdonban álló házak – például a Déri Miksa utcában -, melyben az önkormányzatnak kéne hozzáférést biztosítani a pincében, elvégezni a vezetékrendszer karbantartását, és csak utána tudnak mérni a gázosok
  2. vannak olyan társasházak, ahol a gázosok nem jutottak be minden lakásba és ezért nem tudnak rendesen mérni,
  3. és vannak ahol „nagy lehet a baj“, mert a házon belül kell vezetéket cserélni. Itt Pikó szerint a közös képviselőnek kell „agilisnek“ lennie, és az önkormányzatnál meg a közműszolgáltatónál jeleznie a segítségkérést

A polgármester szerint Budapesten annyira elöregedett a vezetékhálózat, hogy a 40 évnél idősebb vezetékrészeket felújításához is évi 40 kilométernyi vezetéket kellene kicserélni – ami önmagában a szervezés területén is óriási feladat elé állítja az illetékeseket. Pikó szerint azonban a kerületben legalább annyit jó hírrel tud szolgálni, hogy a Déri Miksa utca 15-ben és a Práter utca 58-ban pénteken délelőtt jön a vezeték-ellenőrzés, és ha minden rendben, akkor ott már aznap lesz gázszolgáltatás.

Pikó András egyébként csütörtökön 11 órától az Index élő műsorának vendége lesz, amit a Facebookon és az Index címlapján is követhet. Ha kérdezne is, akkor annyit kell csak tennie, hogy csatlakozik az Index Kibeszélő nevű Facebook-csoportjához, és ott a megfelelő poszt alá beírja a kérdését. Siessen, mert csak a szerda este 8-ig beérkezett kérdéseket tudjuk figyelembe venni.