Elkezdték a Mátrai Erőmű telephelyén termelődő gázok mentesítését

2019.11.15. 16:29 Módosítva: 2019.11.15. 18:21

Az Index is beszámolt róla, hogy néhány nappal ezelőtt kén- és foszfortartalmú gáz büdösségét vették észre a Mátrai Erőmű visontai telephelyén. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi mobil laborja haladéktalanul a helyszínre ment és ott méréseket végzett. A dolgozók megkapták a védőruházatokat és a munkavédelmi oktatást.

Az MTI tudósítása szerint megkezdték a gázképződés felszámolását a visontai telephelyen. Ennek keretében leeresztik a technológiai vizet a víztározóból, de az erősödő bűz miatt ezt később leállították. Ha a mobillaborok az egészségre ártalmas mennyiségű veszélyes anyag jelenlétét mutatják ki, haladéktalanul intézkednek és tájékoztatják a lakosságot a szükséges teendőkről.

Korábban megállapították, hogy a telephely területén lévő technológiai víztározóban erős szagú, ám a lakosságot eddig nem veszélyeztető kén- és foszfortartalmú gáz fejlődött, feltehetőleg az ott felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt.

A Mátrai Erőmű közleménye szerint a lakosság és a dolgozók egy pillanatig sem voltak veszélyben, az erőmű munkatársai megtették a szükséges óvintézkedéseket. Azóta sikerült javítani a helyzeten, a bomlástermékek koncentrációja csökkent. Csütörtök kora délután már egyetlen mért paraméter sem mutatott megemelkedett értéket.