Újabb törvénymódosítással gyengítené az állam az alternatív iskolákat

2019.11.15. 14:28 Módosítva: 2019.11.15. 17:14

A kormány a szakképzésről szóló, 75 oldalas törvénymódosító csomagban (pdf) rejtett el pár olyan paragrafust, ami az alternatív iskolákra nézve meglehetősen kedvezőtlen, hívta fel a figyelmet a Waldorf Szövetség.

A módosítások között van például, hogy

  • eddig a törvény nevesítette, hogy léteznek alternatív óvodák és iskolák, melyek "a miniszter által jóváhagyott óvodapedagógiai programban, kerettantervben, tantervi programban meghatározottak szerint készítik el pedagógiai programjukat." A törvényből az "alternatív" mint elnevezés is kikerül, a jövőben annyi utal majd ezekre a törvényben, hogy "az oktatásért felelős miniszter a nevelés-oktatás tartalmi kérdéseire vonatkozóan egyedi megoldások alkalmazását engedélyezheti".
  • A törvény jelenleg egy csomó konkrétumot tartalmaz arról, miben alternatív egy tanterv. Például tananyag, követelmények, heti kötelező óraszám, eszközök, felszerelések, elfogadott pedagógus végzettség és szakképzettség, és még sok minden. A jelenlegi törvény nevesíti, hogy az alternatív iskolák ezekben térhetnek el az általánostól. Mindez - a felsorolással együtt - teljesen kikerül a törvényből.
  • A törvénybe bekerül, hogy az ilyen intézményeket "az oktatásért felelős miniszter veszi nyilvántartásba és adja ki számára a működési engedélyt". 
  • Hogy ez mikor adható ki, az épp a törvényből kikerülő felsorolás hiánya miatt eléggé nehezen meghatározható így előre. A törvényben annyi marad benne, hogy kiadható, ha "a benyújtott tanterv tantárgyi struktúrája – a Nat-ban meghatározott műveltségi területek adaptálása során az iskolák közötti átjárhatóság és a továbbtanulás biztosítása érdekében – legfeljebb harminc százalékban tér el a Nat-ban és az oktatásért felelős miniszter által kiadott kerettantervben foglalt tantárgyi struktúrától".
  • Az engedélykérelmet jelenleg az iskola fenntartója jogosult az oktatásért felelős miniszternek benyújtani. Ez így is marad, de kikerül a törvényből az, hogy az iskolák hálózatban is kérelmezhetnek. Azaz például a waldorfosok nem egy minden iskolájukat érintő "közös" engedélykérelmet adnak majd be a módszerükre, hanem mindegyik iskolájuk külön kell kopogtasson Káslernál.
  • Ha nem kérelmez egy iskola 2020. április 1-ig, akkor a működési engedélye 2020. augusztus 31. napján lejár. Azaz gyakorlatilag a törvénnyel automatikusan lejár minden eddigi működési engedély, mindenkinek újra kell indítania az eljárást, ráadásul viszonylag rövid határidővel kell kidolgoznia a dokumentumokat.
  • Az új törvény szerint nem lesz fellebbezési lehetőség a miniszter elutasító határozatával szemben. Bírósági igen, de a waldorfosok szerint az nem jó, mert hosszan húzódó bírósági perek jöhetnek majd, miközben az iskoláknak le kell állni.

A javaslatokhoz ráadásul nincs érdemi indokolás a törvénytervezetben, ezt is sérelmezik a waldorfosok.

A tervezet ellen tiltakozik a Szülői Hang is. Azt írták, a kormány "kézivezérléssel akadályozhatja meg a Waldorf- és más alternatív iskolák, óvodák működését". Felszólítják emellett a kormányzatot a módosítások azonnali visszavonására, mert "a minőségi oktatás, a valódi pedagógiai alternatívák megteremtése és megőrzése közös nemzeti érdek. Az alternatív oktatási intézmények olyan pedagógiai kincs birtokosai, melynek eldobása bűn a felnövekvő generációk, nemzetünk jövője ellen".

Mindez nem az első lépése a kormánynak, amellyel betartana az alternatív iskoláknak.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki az MTI-nek. Ebben kifejtik, hogy nem kell bezárni a Waldorf iskolákat. Ezt alátámasztja az is, hogy a Waldorf intézményeket képviselő Szabó Zoltán sem jelzett kifogást, amikor egyeztetésre hívta az EMMI az alternatív kerettanterveket alkalmazó iskolák illetékeseit.

A törvényjavaslat alapvetően deregulálja az alternatív kerettantervekre vonatkozó bonyolult szabályozást, melyekkel szemben éppen az intézmények fogalmaztak meg kifogásokat 2019 nyarán, például a tananyag félévekre bontásával kapcsolatosan.

A köznevelés pedig a jövőben is az Emberi Erőforrások Minisztériumához fog tartozni.