Hadházy nem érti, hogy ha Simonka nyomozókat akart lefizetni, miért van szabadlábon

2019.11.18. 10:43

Miért hagyta szabadlábon az ügyészség Simonka Györgyöt, amikor maguk az ügyészek írták le a vádiratban, hogy megkísérelte befolyásolni a nyomozást? - kérdezi közleményben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Hadházy szerint "érthetetlen, hogyan tudott ekkorát hibázni az ügyészség, de a Simonka-ügy vádiratának bevezetőjéből kiderül: tudtak arról, hogy Simonka György fideszes képviselő megpróbált nyomozókat lefizetni, tanúk és gyanúsítottak vallomását befolyásolni, megváltoztatni, bizonyítékokat eltüntetni".

Hadházy szerint ez egyértelműen megalapozta volna a képviselő előzetes letartóztatását, a Polt Péter vezette vádhatóság mégsem lépett. "Simonka Györgyöt EU-s pályázati pénzek lenyúlásával, szakszerűen fogalmazva bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolják, ami igen súlyos bűncselekmény. Más esetekben az ügyészség sokkal kevesebbért is kezdeményezi a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, de nyilván a kétharmados többséghez kellett Simonka szavazata is" - állítja Hadházy, aki szerint a képviselő szabadlábon hagyása egy normális világban hivatali visszaélés és bűnpártolás gyanúját alapozná meg.

Hadházy éppen ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, csak - mint írja - azt nem tudja, ki fog dönteni egy ilyen nyomozásról. "Itt látszik meg, milyen trükkös megoldás, hogy a legfőbb ügyész - papíron legalábbis - függetelen, hiszen valójában senki nem felügyeli a tevékenységét, és senki nem tudja felelősségre vonni, ha visszaél a hatalmával" - írja.