2020 májusától csak receptre adnak több ibuproféntartalmú gyógyszert

2019.11.18. 08:51

Jövő májustól válik vénykötelessé több ibuproféntartalmú gyógyszer, írja honlapján az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézet. Ahogy azt korábban az Index is írta, az idén májusban elérhető készítmények közül 10 lesz biztosan vényköteles, néhánynál pedig a jogosult döntheti majd el, kéri-e az átsorolást. „Húsz-harminc készítmény biztosan vény nélküli marad. A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is" – közölte az OGYÉI akkor a Világgazdasággal.

Csak azoknak a készítményeknek szűnik meg a vénymentessége, amiknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént. Az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből egyébként évente 2,5-3 millió doboz fogy el Magyarországon.

Magyarországon az ibuproféntartalmú készítmények jelenleg vény nélkül érhetők el, főleg az alacsonyabb, a napi 1200 milligrammnál kisebb hatóanyagot tartalmazó termékeket használják széles körben különböző állapotok kezelésére, mint a heveny fájdalom, láz, meghűlés. A magasabb dózist a reumás betegségek hosszú távú kezelésére javasolják.