A kormány nem tervezi a választási törvény módosítását

2019.11.20. 14:33

A kormány nem tervezi a választási eljárásról szóló törvény módosítását, mert az a kormány álláspontja szerint bevált, a pártok megegyezésén és az Országgyűlés döntésén alapul, áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ lapunknak küldött közleményében.

A tájékoztatási központ azért tartotta ezt szükségesnek leszögezni, mert mint arról beszámoltunk, a Blikk értesülései szerint több ponton is módosulhat a választási törvény az önkormányzati választások eredményei miatt. A jövőben eszerint csak politikai pártok és független jelöltek indulhatnának az önkormányzati választásokon, újra nekifutnának a választási regisztráció bevezetésének, és a győzteskompenzáció rendszerét is eltörölnék.

Az első elképzelés hátterében az állhat, hogy az ellenzéki összefogás sok jelöltje civil szervezetek és egyesületek támogatásával szerepelt eredményesen az önkormányzati választásokon. A második ötlet, vagyis a választási regisztráció bevezetése nem újkeletű probléma, ezzel már hat éve is próbálkozott a kormány, de akkor az Alkotmánybíróság elkaszálta az erre vonatkozó módosítást. 

A harmadik probléma, a győzteskompenzáció eltörlése azért merülhetett fel, mert ha 2022-ben az önkormányzati választáshoz hasonlóan a választókerületek többségében össze tud fogni az ellenzék, akkor sok helyen parlamenti helyeket hozhatnak nekik a töredékszavazatok.

A Blikk úgy tudja, hogy konkrét döntésekről még nincs szó, de a kormányzati agytrösztök dolgoznak ezeken az ötleteken. A lap a Miniszterelnöki Kabinetirodát is megkereste, ahonnan azt a választ kapták, hogy jelen pillanatban nincs napirenden a választási eljárásról szóló törvény módosítása. Utoljára amúgy 2012-ben alakították át a választási rendszert, amikor csaknem felére csökkentették a parlament létszámát.