A területhatárokat megváltoztatva vágta ki a fákat Natura 2000-es területről a fakitermelő

2019.11.20. 10:14

Nagyobb értékre elkövetett lopás kísérlete és természetkárosítás miatt emeltek vádat egy büntetett előéletű, 66 éves kaposvári férfival szemben, aki nagyobb értékű fát akart ellopni az egyik Kaposvárhoz közeli erdőből - közölte az ügyészség.

A vádlott fakitermeléssel foglalkozott, és jól ismerte azt a területet, ahol alkalmazottaival 2018 májusában a hatóság által jóváhagyott tarvágást végeztek. Azért, hogy a szomszédos erdőterületen lévő fát is megszerezze, a kitermelésre kijelölt terület határait megváltoztatta úgy, hogy a jelöléseket a szomszédos erdőben, a mezsgyéhez képest jóval beljebb helyezte el.

A kitermelést végző munkások – akiknek nem volt tudomásuk a munkaterület jogellenes megváltoztatásáról - közel 70 köbméter fát termeltek ki a szomszédos erdőterületről, amikor a kerületvezető erdész megjelent a helyszínen, így a közel 1 millió forint értékű lopott fát a vádlott már nem tudta elszállítani a helyszínről.

Ráadásul Natura 2000-es besorolású kiemelt jelentőségű természet megőrzési és különleges madárvédelmi területnek minősülő erdőben követte el, ami a tarvágás következtében jelentősen megváltozott, így természetkárosítás bűntette miatt is felelnie kell.

A vádlott a bűncselekményt felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el, ezért az ügyészség börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt, és arra, hogy ha a vádlott bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri, a szabadságvesztés tartamát 1 év 10 hónapban határozzák meg.