Balog: Az „érzületika" és a „felelősségetika" nem összekeverendő

2019.11.20. 23:22

Balog Zoltán református lelkész, az emberi erőforrások volt minisztere a migrációval kapcsolatos morális vita egyik alaptévedésének nevezte az „érzületika" és a „felelősségetika" összekeverését, írja az MTI.

A volt miniszter úgy fogalmazott:

a migránsok Isten teremtményei, vagyis felebarátaink, a migráció pedig egy olyan rossz folyamat, amely tönkre fogja tenni egész Európát.

Balog erről a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) rendezett pódiumbeszélgetésen beszélt, amelynek „Humanitárius kötelesség - biztonsági kockázat?” volt a címe, és a társadalmi integráció németországi helyzetéről és európai lehetőségeiről szólt.

Balog arról is beszélt, hogy Magyarország Németország nélkül nem fogja tudni megoldani a migrációs válságot. Hangsúlyozta: a migrációval kapcsolatban a kormány arra „a politikai, történelmi és erkölcsi döntésre" jutott, hogy Magyarország állampolgárainak érdeke a társadalom „viszonylagos homogenitásának" megőrzése.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország az 1990-t megelőző 500 évben csupán 50 évig volt független, ezért a külső hatásokkal szembeni ellenállás sokkal erősebben fejlődött, mint egy nagyobb országban. Balog Zoltán kitért arra is, hogy fontos az európai identitás megerősítése és a szellemi, lelki és kulturális megújulás.