Bíróság kötelezte bocsánatkérésre a kormányt, egyelőre csak egy durcás közleményre futotta

2019.11.21. 08:05 Módosítva: 2019.11.21. 08:11

Szerdán a Kúria jogerős ítéletében kimondta, hogy a kormány 2017-es nemzeti konzultációja valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról. Az ítélet 2 millió forintos sérelemdíjra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, a kormánynak az MTI-nél is közzé kell tennie a bocsánatkérését, és a Kormány.hu nyitóoldalának 30 napig ezzel kell kezdődnie, tekintve, hogy annak idején 8 millió választópolgárhoz juttatták el a Helsinki Bizottságot lejárató propagandaanyagot. 

A magyar kormány a jelek szerint egyelőre úgy viselkedik az ügyben, mint a durcás kisgyerek, akit hazugságon kaptak. A Kormányzati Tájékoztatási Központ ugyanis szerdán 14:52-kor a következő szövegű közleményt jelentette meg a Kormány.hu-n:

A minisztérium tudomásul veszi a Kúria döntését. A Helsinki Bizottság hiába tagadja és csűri-csavarja, akkor is tény, hogy egy Soros által pénzelt bevándorláspárti szervezet.

A Magyar Helsinki Bizottság 2017. október 1-jén indított személyiségi jogi pert a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a nemzeti konzultáció lebonyolítója ellen. Azóta három bíróságot járt meg az ügy. A Fővárosi Ítélőtáblán 2018 májusában jogerős ítélet született, amit a kormány megtámadott, és felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián. Szerdán a per végleg eldőlt a Magyar Helsinki Bizottság javára.