Kövér: Ne legyen jelző a demokrácia előtt!

3I2A5876
2019.11.30. 11:42 Módosítva: 2019.11.30. 17:25
A Fidelitas tisztújító kongresszusán Kásler Miklós a magyarok 1100 éves belső-ázsiai identitásáról, Gulyás Gergely a normalitásról, Tarlós István Kósa Lajos megöregedéséről, Kósa pedig saját életének "b" oldaláról beszélt, Novák Katalin verset olvasott fel a népesedésről, Kocsis aljas lejáratásra figyelmeztetett, Kövér leporolta a demokráciát, Böröcz László pedig bezöldült. A végén lement a Nélküled is.

Tisztújító kongresszust tart a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas. Böröcz László, parlamenti képviselő, a Fidelitas elnöke felvezetőjében arról beszélt, hogy több taguk van, mint a legtöbb ellenzéki pártnak, a Fideszt pedig sok fiatal támogatja, "de kétségtelenül nagyon sok a teendő". 

A napokban írtunk arról, hogy az önkormányzati választások után a kormánypárti sajtóban többen pedzegették, hogy változásra van szükség, mert egyre kevesebb fiatal támogatja a Fideszt - amit a felmérések is alátámasztanak -, a párt pedig egyre kevésbé találja a hangot a fiatalokkal.  

Tarlós a migráció veszélyeire figyelmeztetett

Az első beszédet Tarlós István tartotta, a küldöttek szinte szűnni nem akaró vastapssal üdvözölték a volt főpolgármestert, aki azzal indított, hogy ha tudta volna, hogy ilyen fesztelen a légkör, elhagyta volna a nyakkendőt. Felvezetőjében viccelődve megjegyezte, hogy a kisfilm alapján, amit a korábban levetíttek, "hogy megöregedett" Kósa Lajos. 

Tarlós megköszönte a fidelitasosoknak, hogy odatették magukat a kampányában, mint mondta, nem ez volt a legsikeresebb választás a számára, de ez nem rajtuk múlott. A volt főpolgármester szerint ami a fiatalokra és a Fidelitasra is vár a közeljövőben, az több mint kihívás. Az egyik nagy feladat a migráció ügye, amit ő "népességcserének" nevez, a másik a nemzetállam, ami veszélybe kerül. Szerinte mind a két kihívás azzal fenyeget, hogy az identitástudat sérülhet, és Európában ma van egy olyan "nyilvánvaló szándék", hogy a kontinens népessége kevert legyen.

A családról azt mondta Tarlós, hogy a Fidesz ezt az ügyet kiemelkedően jól kezeli, bár ezt gyakran eltorzítják az interpretációk. Ugyanakkor szerinte észnél is kell lennünk ebben a világban, ahol a hagyományos családmodellt pusztán megtűrtnek nyilvánítják. Beszédét azzal zárta, hogy a fiatalokon és a Fidelitasokon múlik, hogy "olyanok legyünk, amilyenek voltunk, vagyunk és szeretnénk lenni", ezért tartsák magukat a Fidelitas credójához és vegyenek példát mint a mai fideszesekről. 

Nagy bejelentés

Szijjártó Péter köszönetet mondott a Fidelitasnak, mert a szervezetből több embert is fel tudott venni a Külügyminisztériumba, a segítségükkel pedig "sikerült megújítani a magyar külpolitikát". A miniszter megjegyezte, hogy "velünk senki sem szórakozhat", valamint bejelentette, hogy jövő szeptemberben megalakul a magyar diplomáciai akadémia, amelynek elvégzése előfeltétele lesz annak, hogy valaki a jövőben a Külügyben dolgozzon. Szijjártó sok sikert kívánt a Fidelitas következő elnökének, Illés Boglárkának. 

A Fidelitas és a gyorsan változó világ kihívásai

Varga Mihály erősen kezdett, a robotika 3 törvényét idézte Isaac Asimov Alapítvány-sorozátából, majd átmenet nélkül átcsapott abba, hogy tulajdonképpen nincs is szükség arra, hogy a gazdasági teljesítményt ecsetelje, hiszen a napokban még a Bajnai-kormány egykori minisztere is úgy fogalmazott, hogy az ország jól használja ki a pénzbőséget és jók a növekedési adatok.

A pénzügyminiszter felidézte, mi vitte őt fiatal emberként a Fideszbe: utálta a kommunistákat, kereste a jó társaságot, érdekelte a politika. Emellett nagy Erdély-járó is volt, és "manapság, amikor szintet lép a hazaárulás", elgondolkodik, hogy milyen felelősségünk van a határon túli magyarokkal szemben.

Varga Mihály szerint azt biztosan tudjuk, hogy a világ változni fog, és ezért kezdte a mai beszédét is a robotokkal, példaként pedig az önvezető autókkal kapcsolatos dilemmákat említette. Mint mondta, tegnap Moszkvában amit nyugaton "még mindig kicsit lesajnálnak", olyan banki szoftvereket mutattak neki, amiről az ember már meg setm tudja mondani, hogy igazi ember vagy gép. A tárcavezető szerint a dolguk, hogy megteremtsék azokat a feltételeket, amikkel a gyorsan változó feltételeihez tudunk alkalmazkodni. Varga azt is közölte: azért vagyunk ma közelebb egy büszke és szabad Magyarországhoz, mert a kormány a magyar érdekek megalkuvás nélküli képviseletének iránytűjét követte az elmúlt években, szerinte azért érdemes a Fidelitasba belépni, hogy ezt folytathassuk. Szavait pedig azzal zárta:

ahogy a Nélküled című dal is mondta, annyi mindent kell még elmondanom, remélem, hogy lesz rá alkalom.

Gulyás elmondta, mi a normális

Gulyás Gergely szerint "sokszor beszélünk arról, hogy a fiatalok nem támogatják olyan mértékben a kormányt", mint a társadalom idősebb csoportjai, ugyanakkor szerinte a Fidelitas jól végzi a dolgát, mert a Medián önkormányzati választások után készített felmérése szerint a Fidesz a 30-39 év közötti korosztályban a legerősebb. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint

ma konzervatívnak maradni, annyit jelent, mint normálisnak lenni

Gulyás szerint "a Fidelitas alkalmazkodik a világhoz", mert a férfi elnököt női elnök követi, ami "alapvetően pozitív". 

1100 éves, belső-ázsiai identitás

Kásler Miklós, az EMMI feje azt mondta, azért lehet itt, és azért ünnepelhetjük ezt az évfordulót,

mert a történelem viszontagságai során megmaradtunk, ez annak a hagyománynak és identitásnak köszönhető, ami 1100 évvel ezelőtt alakult ki Belső-Ázsiában, és központi eleme a szuverenitás, az integritás, egy különleges életszemlélet és életmód.

Ezt az életérzést emelte Kásler szerint egy spirituálisan magasabb fokra a kereszténység, a keresztény szabadság, ami azt jelenti, hogy az ember szabadságának határa ott van, ahol a másik ember szabadsága kezdődik. Ez kísérte végig az elmúlt 1000 évet, mondta Kásler, aki szerint a magyarság azért döntött mindig jól, mert az identitására támaszkodott. Ő is kiemelte, hogy az idő felgyorsult, az események felpörögtek, egy dolog viszont nem változik: az érték. "Az alapvető érték az identitás, aki erre támaszkodnak, biztos alapjaik lesznek", zárta beszédét.

Kubatov szerint meg kell védeni a Nélküledet

Kubatov Gábor azzal kezdte, hogy megkérték, hogy beszéljen valamiről, de el fog térni ettől, mint fogalmazott, trollkodni fog. Ezek után hosszan beszélt Magyarország kommunista időszakának tanulságairól és arról, hogy milyenek voltak "a komcsik", miket tettek tönkre, hány évet kellett várni egy autóra és bőségesen anekdotázott is. A Fidesz pártigazgatója szerint a kommunisták "elvettek minden reményt az emberektől".

3I2A5986
Fotó: Ficsór Zsolt / Index

Kubatov szerint a kommunisták visszajöttek, lépésről lépésre teszik be a lábukat a házba, mint a farkas és a malacka meséjében. A politikus megjegyezte, hogy nem szabad hagyni, hogy újságírók "ócsárolják" a Nélküled című dalt, majd az Index vonatkozó cikkéből idézett. Szerinte azt sem szabad hagyni, hogy olyan újságírók tartsanak morális mércét, akik kiszolgálták már Simicska Lajost és Puch Lászlót is.

Kocsis: A legundorítóbb eszközökkel támadnak minket

Fidelitasosok fidelitasoznak, Gyurcsány Ferenc szellemében üdvözlöm a kongresszust!

– Kocsis Máté is egy poénnal indította a mondandóját. A Fidesz frakcióvezetőjét arra kérték fel előzetesen, beszéljen az ellenzékről, de először azért inkább köszönetet nyilvánított, mert az elmúlt 1,5 évben volt 3 választás, amelyekből a Fidelitas aktívan kivette a részét. Szerinte az önkormányzati kampányban megjelent egyfajta pimaszság, humor is a részükről, ami felszabadulttá teszi a bemerevedett politikai légkört. Mint mondta, a Fidelitas tevékenysége élvezhetőbbé teszi a közéletet.

Kocsis az ellenzékre kanyarodva közölte, hogy a fidelitasosok nem fogják tudni elkerülni a velük szemben állókkal a vitákat és konfliktusokat, az ellenfelek pedig nem minden esetben az érveiteket fogják támadni,

személyesen titeket fognak megtámadni: családotokat, környezeteteket.

A frakcióvezető szerint mentálisan és tájékozottsággal erre, és az "álhírgyártásra" is fel kel készülni, szerinte azokat, akik képviseletet szeretnének csinálni, az ellenoldal

a legundorítóbb és legaljasabb eszközökkel támadni fogja

a médiában. Szerinte ez még 10 éve is másképp volt, ebből következően mire az itt jelenlévők középkorúak lesznek, már annyira fel fog gyorsulni a világ, hogy egyáltalán nem lehet majd bírni az álhírek terjedésével. Mint mondta, a közéleti szerepválallás nem fog menni humor és önirónia nélkül, a legyőzhetetlenség egyik fegyvere a derű és a jókedv, így ez ne csak generációs sajátosság legyen. Kocsis közölte, nem akarunk olyan világot a gyerekeinknek, amiben megszűnt a család, a hit, a nemzeti elkötelezettség,

gúny tárgyává válik egy olyan dal a Puskás-stadion megnyitóján, ami minden jóérzésű magyar szívét megdobogtatja.

Szerinte a politika összeszervez egy csapatot, amelynek tagjai a legvégsőkig kiállnak egymásért, a Fidelitas küldötteinek pedig zárszóként azt a viccet sütötte el, hogy a következő időszakban "fidelitasozzanak össze mindent". 

3I2A5925
Fotó: Ficsór Zsolt / Index

Nehezebb lesz 2022-ben

Kósa Lajos szerint nem lehet nem észre venni, hogy "igen jelentős átalakulás történt" az önkormányzati választáson, majd ismét a politikai erőtér átalakulásáról, az ellenzék "technikai koalíciójáról" beszélt. Szerinte a Fidesznek sokkal nagyobb erőfeszítést kell tennie, ha nyerni akar 2022-ben, mert egy fideszes fog szemben állni egy ellenzékivel.

Nem kell betojni, jobbak vagyunk, erősebbek vagyunk, csak harcolni kell

- tüzelte a közönséget a Fidesz egyik alelnöke, majd viccelődve megjegyezte, "nekem már mindegy, a b-oldal forog, de el leszek vele". A fidelitasoknak viszont nem mindegy, mert ha nem elég éberek, akkor 30 évig nézhetik, hogy Karácsony Gergely a főpolgármester, Cseh Katalin pedig egészségügyi miniszter.

Nem szállunk bele a méhedbe

Novák Katalin, az EMMI családpolitikáért felelős államtitkára és a Fidesz egyik alelnöke egészen új oldaláról mutatkozott be a kongresszuson: egy hosszú verset olvasott fel, amit minden jel szerint ő maga írt (legalábbis forrást nem nevezett meg) és ami a nemzet megmaradásáról, a fiatalok gyerekvállalási dilemmáiról, illetve a Fidesz családokkal kapcsolatos értékrendjéről szólt, többek között ilyen sorokkal:

Mi nem szállunk bele a méhedbe, csak nem mondunk nemet az életre.

A versben nagyjából mindenre kitért, ami a témáról bárkinek eszébe juthat a klímaváltozás miatti aggodalomból fakadó gyereket nem vállalástól kezdve a finom babaillaton át a karrierista fiatalokig, az utolsó sorral pedig ledobta a poétikai atombombát a mai fiatalokra:

Talán ti nem mondjátok majd, hogy OK boomer.

Kövér: Szellemi-erkölcsi többséget kell teremteni

Kövér László a nemzeti újraegyesítésről beszélt, szerinte minden szakpolitikának az a kérdése, hogy a nemzet építését vagy rombolását szolgálja. A Fidesz választmányi és az Országgyűlés elnöke szerint Hannibal ante portas, "az ellenség és az idegenség a kapuk előtt áll, és képes rárontani mindarra, ami ezer évig a nemzetet jelentette számunkra". 

A politikus többször kitért arra, hogy nem szabad engedni a virtuális valóság csalogató szirénhangjainak, a fiatalok napi 3 órát töltenek internetezéssel, jó lenne szerinte, ha ennek az időnek a felét azzal töltenék, hogy bejárják Magyarországot és a Kárpát-medencét. 

A liberális és semmilyen más értelemfosztó jelzővel el nem látott demokrácia intézményei, a társadalmi igazságosság eszményei, és a nemzeti gondolat mögé lehető legszélesebb politikai társadalmi és szellemi-erkölcsi többséget teremteni, ez a mindenkori feladat, és ez biztosíthatja a nemzetépítő politika cselekvőképességét

- jelentette ki a politikus, aki ezzel nemcsak a liberális jelzőt hagyná el a demokrácia elől, Orbán Viktor 2014-ben meghirdetett, és azóta többször hangoztatott programjára, az illiberális demokrácia építésére is utalhatott. 

3I2A6087
Fotó: Ficsór Zsolt / Index

Böröcz László teljesen bezöldült

A Fidelitas elnöki posztjáról most leköszönő Böröcz László, fideszes országgyűlési frakcióvezető-helyettes arról osztott meg gondolatokat zárásképpen, hogy szerinte mit jelent ma fiatal jobboldalinak lenni, a polgári közösséghez tartozni: egyebek mellett azt, hogy hisznek a saját tehetségekre, képességekre épített életben, abban, hogy a közösségért végzett munka megtérül, és hogy kiállhatnak magukért.

Böröcz ezután Ronald Reagantől idézte, hogy a szabadság mindig legfeljebb egy nemzedék távolságra van a kihalástól. Szerinte ez a mai korban is igaz, meg kell küzdenünk a saját lustaságunkkal, érdektelenségükkel, a fogyasztói társadalommal. Innentől egy a szervezettől némileg szokatlan, erősen zöld kitérő következett: mint Böröcz mondta, ma minden a vásárlás irányába tol minket, híre-hamva sincs a keresztényi mértékletességnek, pedig a fogyasztás csak kérészéletű boldogságot erdményez. Szerinte a fiatalok azt várják, mondjon valamit a jobboldal arról, mit tesz a fogyasztással is összefüggő környezeti önpusztítás ellen. A leköszönő elnök szerint ebben a témában van mire építeniük, hiszen a Fidelitas már 2002-ben, 2 évvel az első Critical Mass előtt biciklis felvonulást szervezett. 3 konkrét javaslatot is hozott a környezet védelme érdekében:

  • Szerinte az eldobható csomagolások rabjai lettünk, ez nem mehet így tovább, emelni kell ezek termékdíját, vissza kell térnünk a visszaváltható csomagolásokhoz.
  • Azt is mondta, a vízen úszó csomagolások alapján a szomszéd országokban dobálják bele a szemetet a Tiszába, Marosba, ez ellen fel kell lépnünk.
  • Végül pedig azt kárhoztatta, hogy az áruszállítás közterhei alig tükrözik a szennyezést, amit okoz, emiatt nem kell megfizetni a pusztítás árát. Arra kéri fel a partnerszervezeteiket, lépjenek fel uniós szinten azért, hogy megváltozzon. 

A beszédek sora ezzel végetért, Böröcz után a Nélküled akusztikus gitárral kísért feldolgozását hallgathatta meg a közönség, a dalra természetesen a küldöttek egy emberként felálltak.