Újabb 9 évig a Fidesz uralhatja a Médiatanácsot

2019.12.02. 23:42

Újabb kilenc évig kizárólag fideszes tagokból fog állni a legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyelet, a Médiatanács, miután a kormánypárt kiszórta az ellenzék jelöltjeit. 

Halász János, a testület fideszes elnöke hétfőn bejelentette, hogy Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt jelölte a Médiatanácsba az Országgyűlés hétfőn. 

A Médiatanácsot a Fidesz 2010-ben hozta létre, amely hatósági feladatokat is ellátó testületként funkcionált, így döntött frekvenciapályázatról, a közmédia szereplőinek kiválasztásáról, és elvileg médiafelügyeleti tevékenységet is végez, hogy “biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését”.

A médiatanács elnökét és négy tagját kilenc évre választha meg az Országgyűlés, és a Fidesz egyelőre KDNP-s tagot sem engedett a pozíciók közelébe. 

A tanács tagjainak mandátuma már október 11-én lejárt, de a kormánynak az önkormányzati választás előtt nem volt sürgős a jelölés. Minden bizonnyal a Simonka György elleni eljárás miatt tartanak a jelöltek megválasztását garantáló kétharmad elvesztésétől, és újabb kilenc évre be akarták biztosítani a monopolhelyzetüket a Médiatanácsban.

(Népszava)