Miniszterelnökség: A törpefrakciók vezetői ma félmillió forinttal keresnek többet a köztársasági elnöknél

2019.12.05. 14:08

Ahogy azt megírtuk, a mostani havi 1,5 millió forint körüli összegről a duplájára, közel 3 millió forintra nőne Áder János fizetése egy friss törvényjavaslat szerint, a törvényjavaslatot Gulyás Gergely kancelláriaminiszter terjesztette be. Már másnap reagált Halász János az erre vonatkozó újságírói kérdésekre: az államfő fizetése tíz éve nem emelkedett, és több olyan országgyűlési képviselő is van, akinek magasabb a fizetése, mint a köztársasági elnöké, mondta.

Az ellenzéki pártok képviselői kritizálták a döntést, és ahogy arról ma beszámoltunk, már csaknem 3 ezren írták alá a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete által indított, amivel azt akarják elérni, hogy Gulyás Gergely érdemben tárgyaljon velük a szociális szférában dolgozók béremeléséről is: "ha Ön szerint a köztársasági elnök fizetését meg kellett duplázni, tegyen arra is javaslatot, hogy a szociális ágazatban dolgozók fizetését is duplázzák meg!" - írták.

Az ellenzéki kritikákra a Miniszterelnökség részéről egy Gulyás Gergely által jegyzett közleményben reagáltak csütörtökön. A közleményben azt írják:

"Az Országgyűlés elő benyújtott, a köztársasági elnök illetményemelését is tartalmazó javaslat kapcsán az elmúlt napokban ellenzéki képviselők részéről az államfő személyét sértő, megalapozatlan állítások hangzottak el.

A törpefrakciók vezetői ma félmillió forinttal keresnek többet a köztársasági elnöknél. Ez azért van így, mert amikor a képviselői béremelésekről szavazott az Országgyűlés, akkor az ellenzéki képviselők jelentős része is támogatta saját fizetésük megemelését"

- írja Gulyás, majd részletes felsorolás után teszi fel a kérdés:

"Az ellenzéki képviselőcsoportok vezetői, az 5 képviselőből álló Párbeszéd frakcióvezetője Szabó Tímea, a 6 képviselőből álló LMP frakcióvezetője Keresztes László Lóránt, a 8 képviselőből álló DK frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc, a 15 képviselőből álló MSZP frakcióvezetője Tóth Bertalan és a 21 képviselőből álló Jobbik frakcióvezetője Jakab Péter saját tevékenységük alapján indokoltnak tartják-e, hogy havonta 500 ezer forinttal többet keresnek, mint a köztársasági elnök?"

Gulyás szerint "a mostani törvénymódosítást támadó szocialista frakció - miután támogatta a képviselői fizetésemeléseket - úgy nyilatkozott, hogy a fizetésemelésük összegét jótékony célra fogják fordítani.

Arra kérem a szocialista frakció valamennyi tagját, hogy tárja nyilvánosság elé, betartották-e ígéretüket, pontosan mekkora összeget fordítottak és milyen jótékony célra!"

MSZP: Most a János kórház felhívására vásárolunk tisztítószereket

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője a Facebookon úgy reagált:

a Magyar Szocialista Párt többször hangot adott azon kezdeményezésének, hogy a képviselői fizetésemelésekből származó többletjövedelmet, egy szolidaritási alapba gyűjti, amelyet karitatív célokra használ fel. Az elmúlt közel másfél évben, képviselőink már 33 millió forint értékben vittek adományt rászorulóknak.

Ön is figyelemmel kísérheti az MSZP Facebook-oldalán a legközelebbi akciónkat, hiszen - az egyébként állami, tehát adófizetői pénzekből fenntartott - János Kórház felhívására – előre egyeztetve – félmillió forintért vásárolunk tisztítószereket és egyéb, a napi működéshez nélkülözhetetlen kellékeket."