Tarlós blokkolta, Karácsony feloldotta az LMBTQI témájú oldalak elérését a Városházán

2019.12.05. 12:14

Megszüntette a Városháza azt a korábban, még Tarlós István által kezdeményezett pert, amelyet az előző városvezetés az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egyik döntése ellen indított - ezt közölte csütörtökön a Főpolgármesteri Hivatal.

Az EBH korábban azért marasztalta el a fővárost, mert kiderült, hogy a Főpolgármesteri Hivatal blokkolja az LMBTQI témájú honlapok elérését számítógépes hálózatából.

"Az új városvezetés azért állt el a pertől, mert fontosnak tartja a párbeszédet és a civil hangokat. Nem akadályozni akarja, hogy munkatársai hozzáférjenek a civil szervezetek szakmai anyagaihoz, hanem elősegíteni azt. A korábban az EBH-hoz forduló Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Budapest Pride-ot szervezető Szivárvány Misszió Alapítvány üdvözli a főváros döntését" - áll a városházi közleményben. 

Korábban a Tarlós által vezetett Főpolgármesteri Hivatal legfőbb érve az volt, hogy a Hivatal munkatársainak az LMBTQI témájú oldalak elérésére a munkájukhoz nincs szükség. Ennek az érvelésnek az ellentmondására mutatott rá a Háttér Társaság: szerintük a Hivatal által becsatolt dokumentumból kiderült, hogy számtalan a munkavégzéshez nem szükséges internetes oldal, így például szórakoztató videók és aukciós oldalak is elérhetőek a hivatali gépekről. Egyébként pedig más hátrányos helyzetű csoportokkal, romákkal, nőkkel, fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó oldalak elérhetők is voltak, a Főpolgármesteri Hivatal csak az LMBTQI témájú oldalakat, köztük a jogvédő szervezetek oldalait blokkolta.

Az EBH megállapította, hogy a korábbi vezetésű Főpolgármesteri Hivatal magatartása szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg az érintett szervezetekkel szemben, továbbá hogy a Hivatal magatartásával az egész LMBTQI közösségnek hátrányt okozott, illetve megalázta őket.

Az EBH több szankciót is kiszabott a Főpolgármesteri Hivatalra, ugyanakkor ők közigazgatási perben támadták meg a határozatukat. Ettől a pertől álltak el Karácsonyék, és egyúttal vállalták, hogy sem az  LMBTQI, sem más civil szervezetek oldalait nem fogják blokkolni a  jövőben.