Forró témákról tárgyal Karácsony és Gulyás

NSZ7574
2019.12.11. 18:35 Módosítva: 2019.12.11. 20:10
Összesen hét témát tárgyal meg a Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, derül ki a lapunk birtokába került napirendből.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában a tagok személyéről szóló döntés után a kormány tájékoztatást ad a Déli Városkapu – Budapest Diákváros, Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark városépítő fejlesztés előkészítéséről és megvalósításáról.

Ezután Karácsony Gergely előterjesztésében megtárgyalják a Fővárosi Közgyűlés 2019. november 27-ei, az atlétikai világbajnokságról szóló határozatát.

A következő napirendi pont az új budapesti kórházépítés – az 1,2 millió embert ellátó, bizonyos ellátások tekintetében az egész országot kiszolgáló Dél-Budai Centrum – támogatása. Erről a témáról Karácsony a szerda esti közmeghallgatáson is beszélt, elmondva, hogy szakmai vita van a kormányzati tervekkel kapcsolatban, főleg a zöldmezős beruházás nem tetszik nekik, de a főváros elkötelezett az egészségügy fejlesztésben, ezért megpróbálják megbeszélni a kormánnyal ezt a témát.

Ezután újabb vitás pont következik: a kormány szeretné megépíteni az új déli Duna-hidat a Galvani utca–Illatos út vonalában, új kötöttpályás közlekedéssel együtt, 2×3 forgalmi sáv szélességben, fővárosi szakértők részéről viszont felmerült, hogy a délebbi, albertfalvai Duna-hidat kellene előbbre venni.

Előkerülnek a Liget Budapest Projekttel kapcsolatos kérdések is (a végleges beruházási program, a Városligeten belül és a Városliget környezetében megvalósítandó közlekedési beruházások és intézkedések, a Pannon Park projekt, a BVSC létesítményfejlesztési program). 

Legutolsó pont a Lánchíd, a budai Váralagút felújítása és a kapcsolódó közterületek megújítása. Korábban Karácsony Gergely azt nyilatkozta, hogy a szerződések és beruházások átvilágítása még javában zajlik a fővárosi önkormányzatnál, de az már kiderült, hogy 50 milliárd hiányzik három beruházás befejezéséhez: 20 milliárd a Lánchíd felújításához, 10 milliárd a hármas metró büdzséjéből és 20 milliárd az állatkert befejezéséhez.

(Borítókép: Nagy Szabolcs / Index)