Zsófi több nyelvet beszélő, világot látott, ambiciózus fiatal nő

2019.12.12. 19:32 Módosítva: 2019.12.12. 19:35

Kit nevezzünk ki az ifjúságügyi posztra, ha nem egy ifjút, és csak  az ifjúságért felelős területen lehet mostantól diploma nélkül valaki helyettes államtitkár - magyarázta a Blikknek Novák Katalin  az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságvédelmi államtitkára  a 22 éves Rácz Zsófia kinevezését.

Mint megírtuk: a még jogi egyetemre járó Rácz Zsófia lesz az  ifjúságért felelős helyettes államtitkár az Emmiben. Miatta a héten módosította az országgyűlés  a kormányzati igazgatásról szóló törvényt is. Eszerint erre a posztra diploma nélkül is ki lehet nevezni valakit.

Novák külön kiemelte, hogy a törvénymódosítás szerint csak az ifjúságért felelős területen lehet mostantól valaki diploma nélkül helyettes államtitkár. Novák Katalin a kinevezést ezzel magyarázta:   

Zsófi több nyelvet beszélő, világot látott, ambiciózus fiatal nő. Az ENSZ-ben is töltött be ifjúságvédelmi funkciót. Kit nevezzünk ki az ifjúságügyi posztra, ha nem egy ifjút? Ő ebben él, látja a mindennapi problémákat – mi pedig abban a helyzetben vagyunk, hogy lehetőséget adhatunk neki, hogy bizonyítson. Ez nem egy közigazgatási típusú feladat, nem intézményrendszerről kell gondoskodni, nem források fölött kell diszponálni.

Arra a kérdésre, hogy miért kell ehhez helyettes államtitkárrá kinevezni valakit, Novák ezt mondta: 

Ez egy legitim vita. Fel lehet tenni azt a kérdést is, hogy vajon alkalmas lesz-e a pozíciójára? Egyébként meggyőződésem, hogy igen.

Rácz Zsófia ügyéről Deutsch Tamás is beszélt az Index élő műsorában. A Fidesz európai parlamenti delegációvezetője azt mondta: az egy helyes dolog, hogy egy fiatal lány foglalkozhat ifjúsági államtitkárként az ifjúság ügyeivel, de Deutsch szerint előbb kellett volna jogszabályt módosítani, és csak utána javasolni valakit egy tisztségre. Ez egy hiba, baki volt, ami még a Fidesz-kormány esetében is megtörténhet. Deutsch szerint az ugyanakkor disznóság, hogy a 22 éves kora és az egyetemi végzettség hiánya miatt támadnak valakit.