Pikó: Szabálytalan volt Sára Botond szabadságkiváltása

2019.12.12. 13:37

Szerintünk elfogadhatatlan, hogy ami a polgármestereknek és az alpolgármestereknek jár, az a többi állampolgárnak nem

- fogalmazott Pikó András, Józsefváros októberben megválasztott polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón. 

Mint felidézte, heves vita alakult ki a november végi józsefvárosi közgyűlésen amiatt, hogy a kerület korábbi vezetése ki nem vett szabadnapjai után összesen több mint 10 millió forintot kellene utólag kifizetnie az önkormányzatnak. A döntést akkor levették a napirendről, és Pikó hivatali vizsgálatot indított az ügyben. 

Sára Botond, a kerület októberben leváltott polgármesterének 83 nap ki nem vett szabadsága halmozódott fel, amiért nettó 2,53 millió forintot kéne most kifizetni. Sántha Péterné, leköszönő alpolgármester 87 nap után nettó 2,39 milliót, Görhöny Ádám alpolgármester pedig 31 megmaradt szabadnap után nettó 873 ezret kapna.

Ez összesen bruttó 8,7 millió forintot jelentene az önkormányzatnak, amihez még közel 1,5 millió forintos munkaadói járulék adódik, azaz összesen több mint 10 millió forintot kellene kifizetni a kerület általános tartalékából. 

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter néhány hete arról beszélt a kormányinfón, hogy ez az önkormányzatok ügye, de a közigazgatásban nincs ilyen, ott ha valaki nem veszi ki a szabadságát, akkor az elvész. Azt is mondta a miniszter, ha az önkormányzatok bármilyen változást kezdeményeznek az ügyben, támogatni fogja a kormány.

Pikó szerint a közeljövőben lehetősége lesz a kormánynak, hogy tartsa magát Gulyás szavaihoz, ugyanis Csárdi Antal, a kerület országgyűlési képviselője egy törvénymódosítási javaslatot fog benyújtani, amellyel rendezni lehetne a hasonló vitás ügyeket.

Pikó ismertette a hivatali vizsgálat eredményét is, amely arra az eredményre jutott, hogy Sára és a két leköszönő alpolgármester szabálytalan módon vette ki szabadságát az elmúlt években.

A vonatkozó közigazgatási törvény szerint ugyanis a polgármester előterjesztésére minden év február 28-áig kell a képviselő-testületnek jóváhagynia a vezető szabadsága ütemezését. Ez azt jelenti, hogy napra pontosan meg kell mondania a polgármesternek, hogy adott évben mikor lesz szabadságon.

Ettől csak előre nem látható, rendkívüli esetben lehet eltérni, vagy ha a polgármester 15 nappal korábban jelzi a változást a jegyzőnek. Ilyet azonban nem tett Sára Botond a vizsgálat szerint, mint ahogy a képviselő-testület se rendelkezett szabadnapjairól a törvényes határidőn belül.

A törvény arról is rendelkezik, hogy a szabadságot az adott évben, vagy legkésőbb a következő év márciusának végéig lehet igénybe venni, folytatta Pikó. Ugyanakkor január 31-ig a jegyző nyilvántartása alapján kötelező megállapítani a kiadott és ki nem adott szabadságnapokat.

A belső vizsgálat eredménye szerint tavaly egyáltalán nem került előterjesztésre az időközi polgármester-választáson győztes Sára Botond (Kocsis Mátét váltotta 2018 júliusában) szabadságának ütemezése, és annak sincs nyoma, hogy 2019. január végén megállapították volna a kivett és ki nem vett szabadnapokat.

Bár a törvény szerint a képviselő-testületnek kötelező lenne kiadni a polgármester összes szabadnapját, ez Józsefvárosban nem történt meg 2019-ben.

Hasonló módon zajlik a szabadnapok kivétele az alpolgármesterek esetében is, ismertette a törvény szövegét Pikó, csak azt nem a képviselő-testület, hanem a polgármester hagyja jóvá.

Arról, hogy a vizsgálat eredménye ellenére megadják-e Sára Botond és a két alpolgármester díját, a következő, decemberi közgyűlésen fog döntést hozni a képviselő-testület, tudtuk meg Pikótól.

Egyértelmű szabályokon keresztül megakadályozzuk, hogy a politikai pozícióban lévő polgármesterek visszaéljenek a törvény szövegével és társadalmi megbizatásukkal

- vette át a szót Csárdi Antal, LMP-s országgyűlési képviselő, aki a törvénymódosítást fogja benyújtani.

Az új javaslat előírná, hogy a szabadnapokat a polgármesterek a többi köztisztviselőhöz hasonlóan ne vihessék át a következő évre, a ki nem vett szabadnapok így ugyanúgy elvesznének, és nem lehetne utólag az érte járó pénzt követelni.

Mint Csárdi is felsorolta, nem Józsefváros korábbi városvezetősége volt az egyetlen, amely milliókra lenne jogosult a ki nem vett szabadnapok miatt.

Ahogy korábban mi is megírtuk, Érd leköszönő fideszes polgármestere, T. Mészáros András 160 ki nem vett szabadnapért nettó 4,88 millió forintot (bruttó 7,33 milliót) kap, míg Balatonboglár újraválasztott polgármesterének, Mészáros Miklósnak 119 napja maradt bent, amiért nettó 3,27 millió forintra jogosult, a hetedik kerület leváltott polgármesterének, Vattamány Zsoltnak pedig 118 nap után bruttó 5,5 millió forint jár.

frissítés: A Józsefvárosi Fidesz-KDNP közleményben reagált Pikó sajtótájékoztatójára, szerintük a a leköszönt városvezetők nem kértek szabadságmegváltást, az törvény szerint jár. "Ha ezen változtatni szeretnének, akkor több tízezer köztisztviselőtől is jogot kellene elvonni" – írják.