Jövőre már nem kell papírfecnin vinni a meghatalmazást a gyerek e-receptjének kiváltásához

2019.12.14. 15:15 Módosítva: 2019.12.14. 15:55

Könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása jövőre az elektronikus meghatalmazás lehetőségével. A meghatalmazást és a törvényes képviseletet bármely kormányablakban és a lakossági portálon online is lehet rögzíteni - írja az MTI.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleménye szerint jövőre jóval könnyebb lesz kiváltani a kiskorú gyermekek, nehezen mozgó vagy mozgásképtelen betegek e-receptjeit, mert a hozzátartozóknak nem lesz szükségük ehhez papíralapú igazolásra, ugyanis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) állampolgári portál szolgáltatásai lehetővé teszik az elektronikus meghatalmazást.

Az EMMI azt írta, a jövő év elejétől a magánegészségügyi szolgáltatók és fogorvosok is csatlakoznak az EESZT adatbázisához, ezzel megtörténik az ország teljes lefedettsége; a csatlakozó egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nő.

A digitális önrendelkezés keretén belül bárki dönthet úgy, hogy szabályozza a rá vonatkozó egészségügyi adatok láthatóságát, és az azokhoz történő hozzáférést az egészségügyi ellátórendszer számára. Ma már több mint 500 millió egészségügyi adat érhető el a rendszerben.