A semmiből bukkant fel a 24 éves vállalkozó, hogy elvigye a milliárdos menzabizniszeket

D  US20141128009
2019.12.16. 11:32

A kispesti költségvetési és közbeszerzési bizottság csütörtökön 4 igen és 1 nem szavazat mellett tíz évre odaadta a kerületi közétkeztetést a Szakácstündér Kft.-nek. A rövid hír ennyi, önmagában talán nem is lenne feltűnő, de Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő szerdán néhány további részlettel szolgált a szerződés körülményeivel kapcsolatban. 

2012-ben a XIX. kerületi önkormányzat tíz évre szóló szerződést kötött a Pensióval, majd jogutódként már a Klassz Menza Kft.-vel a kerületi közétkeztetésre. A cég változó minőségben és változó áron végezte a dolgát, mindig annak függvényében, hogyan sikerült az árait emelni. Az eredeti szerződéshez képest évek alatt többször is árat emeltek. 2019 elején ismét: 10 százalékkal akarták megemelni a díjakat, de visszapattantak az önkormányzatról. Nem az önkormányzat volt nagyon kemény, hanem a közbeszerzési törvény nem engedte a további emelést, a cég ugyanis az eredeti szerződésben vállalt összeghez képest már túlment volna az 50 százalékos határon, ami tilos. A cég egy darabig még biztosította a szolgáltatást, ami az általunk megkérdezett kerületiek szerint már a minőség kárára ment, aztán feladta, ezért a kerület újabb közbeszerzési eljárást írt ki.

AZ ÚJ PÁLYÁZATBAN A NYERTES 25 SZÁZALÉKKAL MAGASABBAN VÁLLALTA AZ EGY FŐRE ESŐ GYERMEKÉTKEZTETÉST, MINT AMENNYI pénzt AZ ÉV ELEJÉN A KLASSZ MENZA KÉRT, DE NEM kapott meg.

Vitál Márton aljegyző az Index kérdésére azt mondta, február óta keresték annak a módját, hogyan írják ki a következő közbeszerzést. Megnézték, hogyan megy ez máshol, és annak alapján állították össze a felhívást. Hadházy Ákos tudomása szerint három jelentkező akadt a nyílt közbeszerzési eljárásra, viszont kettő ebből annyira komolytalan volt, hogy meg sem vásárolták az induláshoz szükséges pályázati dokumentumcsomagot, a kerület így végül azt az egy darab céget hirdette ki győztesnek, amelyik elindult: ez volt a Szakácstündér Kft.

Az aljegyző nem tudja, miért csak egy cég jelentkezett, azt mondta, ők minden fórumon meghirdették a pályázatot, és a szabályok szerint az EU-s közbeszerzési lapban is közzétették a felhívást, majd a közbeszerzési hatóság is megvizsgálta a kiírást, és mindent rendben talált. Vitál aljegyző szerint 

aki indulni akart, az elindulhatott.

A szerződés 7 milliárd forintra szól. A Szakácstündér Kft.-nek egy 24 éves vállalkozó, Csákó Gergő a tulajdonosa. Pontosabban egy másik cég, ami Csákóé. Csákó a cégadatok szerint egy orvosi ellátást nyújtó, I. kerületi céget vett meg 2018-ban, átnevezte, új tevékenységi kört adott hozzá (vendéglátás), és elköltöztette Kispestre. Ez a frissen átformált vállalkozás, az immár WellingtonBay Kft. néven működő Csákó-cég alapította meg a cégmanőver másnapján a Szakácstündért. A Szakácstündér árbevétele tavaly 221 ezer forint volt, a létszáma idén 94 fő, és Balmazújvárosban, valamint Salgótarjánban kezdte a felfutást, ahol elnyerték a közétkeztetést.

Mi ez az izé a tányéromban?

A gyermekeink a közétkeztetés áldozatai, amelyről az Emmi 2015 szeptemberében hozott döntést. A linken szépen felsorolták, hogy milyen tápanyagokra, nyersanyagokra van szükségük korcsoportonként a gyerekeknek. A problémát az erre fordítható összeg jelenti, amelyet az önkormányzatok határoznak meg, de az ő mozgásterük korlátozott, maximum 270 forintig mehetnek el egy gyerek esetében. Ebből a pénzből kellene friss zöldséget, friss gyümölcsöt, tápanyagban gazdag jó minőségű ételt és esetleg valamilyen süteményt felszolgálni a gyerekeknek.

Mivel az egykori amatőr focista Csákó a pályázathoz szükséges referenciát csak bajosan tudta volna bemutatni, a fiatal sportoló a pályázat előtt terjeszkedésbe kezdett. Felvásárolta a közétkeztetési piacon elég ismertnek számító Menza Minta Kft. étkeztetési üzletágát. A Menza Minta már Kaposváron és Budapest több kerületében is jelen volt.

A Menza Minta kérdésünkre azt mondta, Csákó Gergővel „több egyeztetést is folytattunk az értékesítés kapcsán”, illetve hogy a menedzsment döntése alapján a cégük kivonul a közétkeztetési piacról. „A vételárat üzleti titokként kezelik a felek az üzletág értékesítési szerződés alapján” – írták.

Csákó így erre hivatkozva már be tudta mutatni azon referenciákat, amiket a törvény megkövetel. Ehhez amúgy joga is volt a felvásárlás után. 

Hogy egy ilyen fiatalembernek honnan van annyi pénze, hogy felvásároljon egy ilyen értéket képviselő üzletágat, egyelőre nem tudjuk. Próbáltuk keresni őt, végül Kovács Gergővel, a Szakácstündér fejlesztési vezetőjével tudtuk beszélni. Ő kérdésünkre azt mondta, a cég pénzéből történt a felvásárlás.

Csákó Gergőt megpróbáltuk a cégbíróságon megadott emailcímen elérni, eddig sikertelenül. Annyit sikerült kiderítenünk, hogy rejtőzködő életet él, nincsenek az interneten profiljai, és elég bizalmatlan ember hírében áll. A futballt nyolc éve abbahagyta.

Csákó pályázatában alvállalkozóként amúgy a Kispesten addig közétkeztetést végző Klassz Menza is szerepelt, aminek az aljegyző szerint csak annyi az oka, hogy a kerületben négy főzőkonyha található, amik jelenleg a Klassz Menzával vannak szerződésben, és amíg ez nem változik, Csákóéknak muszáj azokat a helyiségeket használniuk. Erre vonatkozik az alvállalkozói szerződés, mondta.

Kovács Gergő pedig erről azt mondta, hogy a Klassz Menzát adminisztrációs okokból szerepeltették alvállalkozóként, a cég pénzt nem kap, csak amíg az átmenet tart, addig muszáj lesz velük is leszerződni a konyhákra.

A tíz évre szóló szerződésről az aljegyző elmondta, a kerületek, települések általában ennyi időre kötnek szerződést a cégekkel közétkeztetésre, de látott már 10+5, sőt 20 évre szólót is, ezért nem tartja meglepőnek az intervallumot. A Szakácstündér fejlesztési vezetője azt mondta, szeretnének további pályázatokat is elnyerni.

Gajda Péter kispesti polgármester pénteken a Facebookon tette közzé, hogy „betelt a pohár”, és Hadházyra utalva közölte, hogy egy „egy éve zajló nyílt európai uniós közbeszerzési eljárást kezdett el támadni egy országgyűlési képviselő és a Facebook bejegyzést gondolkodás nélkül közlő sajtó”.

Gajda közölte: ebben az ügyben két hivatalhoz fordult további állásfoglalásért, elindítottak sajtó-helyreigazítási kérelmeket is, és további feljelentéseket is tesznek.

Bár biztos vagyok benne, hogy most is szabályosan járt el az illetékes grémium, mindaddig amíg a Közbeszerzési Döntőbizottság és Budapest Főváros Kormányhivatala nem válaszol a mellékelt levelekre a szerződéseket nem írom alá

– közölte.

(Borítókép: Ujvári Sándor / MTI)