Áder segít be a Fidesznek az évtized utolsó parlamenti ülésén

2019.12.17. 05:32

Áder János segítsége kellett, hogy az ügyészek és bírók januárra tervezett fizetésemelését lehetővé törvényt az év utolsó rendkívüli ülésnapján elfogadhassa a parlament. A kétharmadot igénylő javaslatot véletlenül nem támogatta 29 fideszes képviselő – a kormánypárt szerint technikai hiba történt –, ám a rendes ülésszakban már nem lehetett korrigálni.

Ez csak úgy volt lehetséges, hogy Áder János „élve államfői jogkörével” megfontolásra visszaküldte az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosítást. „A törvényjavaslat vitája során több, megalapozott kifogás fogalmazódott meg, melyeket az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának Összegző módosító javaslata kívánt orvosolni, ez azonban nem került elfogadásra” – indokolt Áder János. 

A 78 törvény módosítását érintő csomaggal együtt szavaztak volna a bírók fizetésemeléséről is, ez a rész azonban zátonyra futott a Fidesz 29 képviselője miatt, akik vélhetően rossz utasítást kaptak a szavazás előtt.

Az államfői gyors reagálása után gyorsan döntöttek a rendkívüli ülésnapról és a napirendről is, amelynek lényege, a legutóbb véletlenül elutasított módosítás megszavazása.

Kell még gyorsan törvényalkotási bizottság is

Az újabb szavazást azonban bonyolítja, hogy az ügymenet szabályai szerint a megfontolásra visszaküldött törvényhez csak a törvényalkotási bizottság nyújthat be módosító javaslatot. Ez a módosító javaslat csak a köztársasági elnök által kifogásolt vagy azzal összefüggő részekre vonatkozhat. Ezért az egykori honvédelmi miniszter – akit  kerítésépítés során váltott miniszteri posztján Simicskó István –, Hende Csaba fideszes képviselő által vezetett törvényalkotási bizottságnak újra be kell nyújtania a javaslatot, a kedd délután összeülő parlamentnek pedig ezt kell megtárgyalnia, majd fogadnia – írta a 24.hu.

A fideszes többségű törvényalkotási bizottság nem fog késlekedni, várhatóan hamarosan benyújtja ezt a javaslatot, így lesz lehetséges a keddi megismételt szavazás, amelyre 13 órától kerül sor.

Ahol fát vágnak, hullik a forgács

 Nagyüzem volt az utolsó rendes ülésnapon, ezért csúszhatott be hiba a képviselők utasításába, azt gondolhatták, hogy ellenzéki javaslat van soron.

Aznap hiba nélkül elfogadta a Fidesz-többség, hogy 

  • kitiltás és egyéves fizetésmegvonás járjon a problémás parlamenti képviselőknek;
  • Megszüntették az országgyűlési képviselők azon jogát, hogy előzetes egyeztetés nélkül is beléphessenek a közintézményekbe, így aztán csak előre egyeztetett módon kérhetnek tájékoztatást a közigazgatási szervektől és közintézményektől.
  • Megszavazták újabb kilenc éve a kizárólag fideszes tagokból álló médiatanácsot;
  • Törvényt módosítottak, hogy a 22 éves Rácz Zsófia még a diploma megszerzése előtt ifjúságügyekért felelős államtitkár-helyettes lehessen.

Áder Jánosnak itt is lett volna lehetősége megfontolásra visszaküldeni a törvényt, ezekben az esetekben azonban nem tartotta indokoltnak, hogy éljen államfői jogkörével. 

Orbán is kénytelen lesz lejönni a Várból

A parlament honlapján közzétett napirendi javaslat alapján azonnali kérdések és válaszok órája, valamint interpellációs idő is szerepel, és mivel Orbán Viktor miniszterelnök vélhetően jelen lesz a kétharmados többséget igénylő szavazásoknál, a rendkívüli üléssel az ellenzéki képviselőknek még egyszer utoljára lehetősége adódik kérdésekkel bombázni a miniszterelnököt.