Nem akarnak bosszút állni az ellenzéki Pécsen, csak jött egy 140 milliós számla

2020.01.17. 16:58

Pécs leváltott fideszes polgármestere, Páva Zsolt azt állította október 13-ai választás után, hogy 7 milliárdos plusszal adta át a várost. Most az ellenzéki polgármester azt állítja, Pécsnek év végéig több mint nyolc és fél milliárd forintot kellene visszafizetnie az államnak az előző városvezetés által előidézett költségvetési hiány miatt érkezett kormányzati támogatás törlesztéseként.

A sokpárti közös városvezetés élén álló Péterffy Attila interjút adott a Pécs Ma oldalnak, ahol arról is beszélt, hogy szerinte a tartozás felhalmozásának az előző felelőtlen városvezetés az oka. és a alacsony összegű állami finanszírozás:

Általában az önkormányzatok normatív alapú állami finanszírozása nem megfelelő, tehát az a pénz, amit a központi költségvetésből kapunk feladatellátásra, nem elegendő. A legnagyobb probléma álláspontom szerint a felelőtlen gazdálkodás volt. Csak egyetlen példa erre: a többi város a buszflottájának lecserélése előtt megpróbált uniós pályázati forrásokat felkutatni, ezt Pécs is megtehette volna. De ha már nem tette, akkor legalább ne túlárazott buszokat vásárolt volna, hanem a valódi piaci értéken szerezte volna be a járműflottát.

A polgármester szerint a kormánynak megengedőnek kell lennie, ugyanis Pécs tavaly is mindössze egymilliárd forintot tudott törleszteni az állammal szembeni adósságából, idén több mint nyolcszor annyit kellene, ezért el kell érni ennek a törlesztésnek az átütemezését:

Bizakodó vagyok. Azért vagyok bizakodó, mert a kormánynak nem lehet érdeke az, hogy egy egész várost büntessen azért, mert ellenzéki vezetést választott magának. Ez politikai értelemben szerintem öngyilkosság lenne.

Nincs bosszú, csak van egy 140 milliós számla

Péterffy szerint nem akar bosszút állni Pécsen a kormány, ettől nem tart. Egyedül azt vette észre, hogy jött egy 140 millió forintos kötbér-számla a Zsolnay-gyártól.

"Amikor a nemzeti vagyonkezelőtől annak idején megkapta a tulajdont a város, akkor kötbér-kötelezettséget vállalt arra az esetre, ha a Zsolnay nem valósítja meg az előírt volumenű gyártást. Amikor a Zsolnayt a város eladta, ezt a kötelezettséget kötelessége lett volna átvállaltatni a vevővel, de ennek nem tett eleget – erről jogerős bírósági döntés is van –, ezért a kötbér rajta ragadt. Furcsa, hogy az elmúlt évek során a vagyonkezelő ezt nem kívánta érvényesíteni, de most, hogy ellenzéki irányítású lett Pécs, feleszméltek. Bár ezt nem tekintem barátságos lépésnek, mégsem mennék el odáig, hogy bosszút kiáltsak" – mondja Péterffy.

 

Közvetlenül Brüsszelbe

Azt is elismeri a polgármester, hogy egy épület (a Bóbita korábbi épülete) felújítására már inkább közvetlenül pályázik Brüsszelben a város. "Benne van a levegőben, hogy a kormányon keresztül érkező fejlesztési források nem biztos, hogy ugyanolyan intenzitással érkeznek majd Pécsre. Nincs erről tényszerű információm, de mivel tartunk ettől, ez a helyzet egyfajta önvédelmi reflexet élesít, és megpróbáljuk minél nagyobb mértékben igénybe venni a kormánytól független uniós forrásokat"  – mondja Péterffy.

A polgármester kapott kérdést arról is, hogy politikai tisztogatás miatt küldték-e el az önkormányzati cégek élén álló embereket. "Sem az önkormányzatnál, sem az intézményeknél, sem a városi cégeknél nem volt és nem is lesz politikai tisztogatás. Minden egyes vezetőváltás esetében megvolt a racionális indok" – válaszolta. A polgármester fél éven át tartó átvilágításba kezdett, amikor átvette a város vezetését, ennek lejárása után megteszik a szükséges büntetőjogi lépéseket, ott, ahol arra szükség van.